Tipy na víkend ve Zlínském kraji: velikonoční jarmarky a akce, Tulipománie nebo výstava hlavolamů

5. duben 2023

Máme pro vás tipy na nejen velikonoční akce ve Zlínském kraji.

Velikonoční akce

Velikonoční jarmark

5. až 6. dubna, náměstí Míru ve Zlíně

Tradiční prodej velikonočního zboží, velikonoční dílny i workshopy, občerstvení i sportovní stanoviště pro celou rodinu. Pro děti je připravené malování na obličej, kolotoč a klouzačky, pro dospělí pak například na Zelený čtvrtek zelené pivo. Na pódiu vystoupí v doprovodném programu muzikanti i divadelní soubory.

Velikonoční zábava s představením stárků

8. dubna od 18 hodin, Kunovice

Přijďte se pobavit na Velikonoční zábavu s představením stárků. V průběhu večera v programu vystoupí hodová chasa, folklorní soubor Lintava, cimbálová muzika Lintava. Akce se koná v Kulturním zařízení Pálenice.

Velikonoce na Valašsku

8. - 10. dubna, Valašské muzeum v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm

Tradiční velikonoční a jarní zvyky v podání folklorních souborů. V areálu Dřevěného městečka po všechny sváteční dny ukázky zdobení kraslic a pletení pomlázek, bohatá nabídka výrobků lidových řemeslníků i občerstvení. Podrobný program ZDE.

Velikonoční prohlídky ve skanzenu Rochus

6. a 8. až 10. dubna od 10 do 18 hodin, muzeum v přírodě Rochus v Uherském Hradišti

Během Velikonoce budou ve skanzenu Rochus probíhat volné prohlíky zaměřené na velikonoční zvyky a tradice, ukázku zdobení kraslic nebo pletení pomlázek. Na Velký pátek 7. dubna bude skanzen Rochus uzavřen. O víkendu 8. a 9. dubna a ve Velikonoční pondělí 10. dubna Vás pak čeká komentovaná prohlídka s průvodci zaměřená na tradice a zvyky Velikonoc. Prohlídky vycházejí vždy v 10:00, 11:30, 13:00, 14:30, 16:00 a poslední v 17:00 hodin.

Velikonoce na hradě Buchlově

9. až 10. dubna, hrad Buchlov

Čtěte také

Na velikonoční neděli si můžete pod zkušeným vedením vlastnoručně uplést velikonoční pomlázku z mladých vrbových proutků, nazdobit velikonoční perníčky nebo z drátků a korálků vyrobit ozdůbku v dětské dílně. V Loveckém salonku budou zručné malérečky předvádět techniky zdobení kraslic, paličkování jemných krajek a jiné rukodělné techniky. V hradní vinárně bude probíhat malý košt vína a vystoupení cimbálových muzik. Prohlídkovou trasu oživí barevné kraslice a květinové aranžmá z jarních květin. Akce bude probíhat po oba dva dny vždy od 10 do 15 hodin.

Velikonoční neděle ve Zvonici na Soláni

9, dubna od 13 hodin, Soláň

Velikonoční neděle ve Zvonici na Solánoi nabídne zdobní velikonočních kraslic, pletení pomlázek, zdobní perníčků, pečení velikonočních dobrot, dobový kolotoč a hudební kulisu v podání Cimbálové muziky Soláň.

Ostatní akce:

Tulipománie

7. až 10. dubna, zámek Buchlovice

Oblíbená výstava tulipánů, jejich vazeb a aranžmá dalších jarních květin v prostorách zámku Buchlovice. K vidění bude na 50 druhů řezaných tulipánů včetně vzácného typu žíhaných Rembrandtových tulipánů. Otevřeno je od 9 do 16 hodin.

Auto Moto Blešák a HOBBY setkání

9. dubna od 8 do 15 hodin, Výstaviště Kroměříž

Tradiční burza náhradních dílů a součástek na automobily a motocykly, ale i komponentů na zemědělskou techniku, starožitností nebo vojenských a hasičských sběratelských předmětů. K vidění bude také přehlídka historických vozidel a vozů značky OPEL, výstava titulních stran časopisu Svět motorů a v hale A si budete moci prohlédnout expozici společnosti Continental Barum, s.r.o., která letos slaví 75. výročí od vzniku značky BARUM.  Majitelé historických vozidel mají vstup zdarma, své skvosty mohou vystavit na zadní volné ploše G.
V rámci akce proběhne i tradiční "HOBBY sběratelská akce", která je zaměřena na setkání sběratelů a to z více jak 200 oborů.

Hlavolamy

od 6. dubna do 21. května, Zámek Holešov

Otevírací doba výstavy, na které můžete potrápit své mozkové buňky, je v úterý až v pátek od 13 do 17 hodin, v sobotu a neděli od 9 do 17 hodin.

Čtěte také

Kriticky ohrožené jevy našich nářečí / výstava s mapami

do 30. dubna, Slovácké muzeum v Uherském Hradišti

Rozumíte řeči svých prarodičů, přátel a známých z jiných koutů naší země, mluví-li nářečím? Rozumějí oni vám? Rozdíly mezi nářečími českého jazyka prezentuje výstava s ozvučenými mapami, na kterých uslyší návštěvníci unikátní hlasové záznamy.

Modrotisk i jinak

do 11. června, Valašské muzeum v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm

Výstava přiblížuje originální tvorbu současných královédvorských designerů, prezentuje použití nejen modrotiskových forem, ale i jiných pomůcek k modrotisku na textilie. K vidění je ve výstavním sále Sušáku.

Společenský život hmyzu

do 9. července, Slovácké muzeum v Uherském Hradišti

Výstava Kláry a Pavla Bezděčkových z Muzea Vysočiny Jihlava dává nahlédnout do úžasného světa miniaturních, ale o to zajímavějších tvorů – do světa hmyzu. Součástí výstavy jsou i insektária s živým hmyzem.

Poklady skryté v podzemí Karpat

do 24. září, budova 14 (1. NP) 14/15 Baťova Institutu ve Zlíně

Výstava s podtitulem Nerostné bohatství Zlínského kraje návštěvníkům představuje geologickou minulost i mineralogickou současnost regionu s řadou ukázek z depozitáře. Součástí výstavy jsou doprovodné přednášky a tvořivé dílny.

Ledové království

do 29. října, Rožnov pod Radhoštěm

Čtěte také

25. ročník výstavy ledových soch, kde jsou tentokrát k vidění díla českých i světových umělců. Nabízí 16 zajímavých ledových soch, jednou z nich je ledový trůn, na kterém se návštěvníci mohou vyfotit. Otevírací doba je o víkendových dnech od 10 do 12 a od 13 do 16 hodin.

Další tipy na procházky a výlety ve Zlínském kraji najdete ZDE

Nabízíme je i ve vysílání Českého rozhlasu Zlín každý všední den ve 14:30.
Vysíláme na frekvencích
UHERSKÉ HRADIŠTĚ 99,1 (JALUBÍ)
UHERSKÝ BROD 107,3 (ČERNÁ HORA)
VSETÍN 89,5 (BEČEVNÁ)
ZLÍN 97,5 (TLUSTÁ HORA)
nebo na internetu na zlin.rozhlas.cz.

Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.