Tipy na víkend ve Zlínském kraji: fašanky a masopusty, Design Market nebo festival zdraví

24. únor 2022

Máme pro vás tipy na fajn výlety, výstavy a akce ve Zlínském kraji nejen na víkendové dny.

Tipy na procházky a výlety ve Zlínském kraji najdete ZDE.

Fašank Strání

25. února – 1. března, Strání na Uherskohradišťsku

35. ročník festivalu masopustních tradic Fašank 2022 ve Strání nabídne obchůzky v maskách, vystoupení souborů nebo ukázky lidových řemesel. Festival v pátek 25. února v 18 hodin zahájí folklorní pořad, který bude k vidění na facebookové stránce Strání živě. Diváci uvidí například některé jubilanty, zrekonstruované šerpy tanečníků nebo vystoupení domácích souborů a cimbálovek. V sobotu 26. února se bude konat ve Sklárně Ladi Breznického den otevřených dveří. V centru obce Strání u Zámečku proběhne dopoledne jarmark tradičních řemesel, prodej zabíjačky a hlavně festival masopustních tradic. Podrobný program najdete ZDE.

Fašank Kunovice

26. února, náměstí Svobody, Kunovice

Fašankový průvod v Kunovicích letos organizátoři odstartují v sobotu 26. února ve 13 hodin výstřelem z děla. Návštěvníci se mohou těšit také na ochutnávku koblih od Tetiček od 13 do 15 hodin v kulturním zařízení Pálenice nebo zabijačkových specialit od Mužského pěveckého sboru v Areálu Jízdy králů od 12 do 17 hodin.

Komenský Fašank

26. února, Komňa na Uherskobrodsku

Domácnosti obcházejí takzvaní skakúni. Součást masopustního průvodu totiž tvoří skupina mládenců předvádějící tanec se šavlemi. Ten je vyjímečný tím, že ho tančí osmnáctiletí chlapci a že se tančí s pravými šavlem. Zlínský kraj letos nominoval tyto mečové tance na zápis do Seznamu nemateriálních statků tradiční lidové kultury České republiky.

Kozí masopust

27. února, Kozí farma Zerlina, Hážovice, Rožnov pod Radhoštěm

Akce vhodná zejména pro rodiny s dětmi. Zváni jsou všichni milovníci krásné přírody, spokojených zvířat, nadšenci do zemědělství a příznivci kozích mléčných dobrot. Akce nabídne možnost pohladit si ovečku, kozičku, vyhřebelcovat poníka nebo se ohřát u ohně. Připraveny budou dětské dílničky, opékání klobás na ohni, kotlíkový guláš, bábovka, čaj, káva, ochutnávky kozích sýrů. Akce se koná od 10 do 16 hodin, vstup je zdarma.

Masopust v Kroměříži

26. února od 9 do 17 hodin, Hanácké náměstí v Kroměříži

Masopustní jarmark s doprovodným programem. Průvod masek a dechové hudby dorazí na Hanácké náměstí po půl desáté. Kromě stánků s regionálními výrobky a potravinami je připravena pravá domáci zabijačka, pro děti pak dílničky a rej masek na bruslích na místním veřejném kluzišti. K tanci a poslechu bude po celý den hrát cimbálová muzika Čagan. 

Festival zdraví

26. - 27. února, 9 až 17 hodin, Výstaviště Kroměříž

Akce je zaměřena na zdravý životní styl, bioprodukty, výživu. Nebudou chybět ani léčitelské či astrologické služby včetně zajímavých přednášek. Podrobný program najdete ZDE.

Zlín Design Market

26. - 27. února, Zámek Zlín

Po více než dvou letech se konečně dočkají zájemci o přehlídku Zlín Design Market. Otevře se 26. a 27. února na zámku ve Zlíně a dá prostor k prezentaci originální designérské tvorby. Ke koupi bude autorská móda, šperky, kabelky, knihy, dekorace, přírodní kosmetika a mnoho dalšího. Pro děti i dospělé jsou připraveny workshopy, setkání s designéry, výstavy a jiný zajímavý doprovodný program. Zlín Design Market se uskuteční v prostorách 2. a 3. patra zámku. Otevřený bude veřejnosti v sobotu 26. února od 10 do 20 hodin a v neděli 27. února od 10 do 16 hodin.

Představení původní listiny města Zlín

28. února, Zámek Zlín

Zlín slaví 700 let od svého vzniku. 28. února na zámku ve Zlíně představí věrnou kopii listiny z roku 1322, která je první písemnou zmínkou o městě. Tuto listinu budou strážit zbrojnoši ze spolku Von Macenau, připravena je také beseda s historiky a dobový hudební doprovod. Od 18.30 pak na událost naváže slavnostní mše svatá k výročí města ve zlínském kostele.

Faksimile bude k vidění pro širokou veřejnost v prostorách hlavního sálu zámku do neděle 6. března, vždy v čase od 15 do 17 hodin. Vstup je zdarma.

Výstava Kamélie v Květné zahradě v Kroměříži

do 13. března, Květná zahrada v Kroměříži

Do neděle 13. března 2022 bude ve Velkém a Palmovém skleníku k vidění výstava kamélií, přístupná bude denně od 9 do 16 hodin v rámci vstupného do zahrady, víkendy budou ozvláštněny doprovodným programem, a také prohlídkami s odborným komentářem:

Bruslení pro veřejnost – ledové plochy a kluziště ve Zlínském kraji

Pokud plánujete vyrazit na brusle, máme pro vás přehled možností ve Zlínském kraji. Zahrnuje ledové i umělé plochy, kryté haly i kluziště. Seznam těcho míst najdete ZDE

Salon filmových klapek – RETROSPEKTIVA

do 28. února, Galerie Elektra Luhačovice

Retrospektivní panelová výstava klapek od roku 1998 do roku 2021. Originální umělecká díla ve formátu filmové klapky jsou vytvářena významnými výtvarníky a osobnostmi. Každoročně jsou vystavována v rámci zlínského filmového festivalu pro děti a mládež a následně vydražena, z výtěžku jsou podpořeni mladí filmaři a studenti filmových škol. Za 24 ročníků Salonu filmových klapek vzniklo 2749 jedinečných klapek. V galerii jsou na velkoplošných plakátech k vidění všechny dosud vytvořené klapky v jednotlivých ročnících. K tomu mohou návštěvníci zhlédnout i ukázku deseti filmových klapek z minulých let, které na výstavu zapůjčil Nadační fond Filmtalent Zlín. K vidění bude například poslední klapka výtvarníka Adolfa Borna, klapka Ludmily Zemanové, dcery Karla Zemana, Ivy Hüttnerové, Kateřiny Miler, zlínského výtvarníka Ladislava Pálky a několika dalších. Součástí výstavy bude také výtvarná soutěž o nejoriginálnější papírovou klapku, do které se mohou zapojit děti a mládež. Vstup na výstavu je zdarma.

Výstava klapek pro Zlín Film Festival 2021

VIZE 2022

do 27. února 2022, Filmový Uzel Zlín

Třetí ročník výstavy VIZE úspěšných absolventů kurzů výtvarného Ateliéru CBDart. Výtěžek z prodeje obrazů bude věnován Nadaci pro Výzkum rakoviny Česká republika. Vernisáž výstavy proběhne 3. února 2022  v 17 h.

Rozum versus cit²: Zlínský průmyslový design 1959–1992

do 27. února 2022, Krajská galerie výtvarného umění ve Zlíně (1. NP budovy 14)

Na výstavě uvidíte věci a přístroje, které nás kdysi obklopovaly a možná až nyní si uvědomujeme, jak moc byly designově krásné a unikátní. Výstava představuje prostřednictvím nových technologií historii zlínského průmyslového designu v letech 1959–1992. Návštěvníky tématem provede virtuální kurátor nebo budou moci pohovořit s hologramem designéra Františka Crháka.

Čtěte také

Ledové království v Rožnově pod Radhoštěm

do 20. března 2022, Rožnov pod Radhoštěm

Ve speciální ledové galerii můžete letos vidět sochy a plastiky z ledu na dvě témata: Láska a Světoví umělci. Mezi 16 zajímavými ledovými sochami je i obří plastika Poslední večeře Páně (5x3m) na téma obrazu od Leonarda da Vinci a tradiční Ledový trůn určený k osobním fotografiím. Ledové království najdete na novém místě v Rožnově pod Radhoštěm, a to na rohu ul. Palackého a Boženy Němcové. Prohlídky probíhají s průvodcem v malých skupinkách osob po 20 minutách, proto je doporučená rezervace. Návštěvníci dostávají zapůjčeny termopláště a mohou si zakoupit jednorázovou čepici.

Komenský v komiksu

Do 31. května 2022, Knihovna Františka Kožíka v Uherském Brodě

Na neobvyklou výstavu Komenský v komiksu můžete až do 31. května 2022 zavítat do Knihovny Františka Kožíka v Uherském Brodě. Vše nejdůležitější o životních osudech i díle Učitele národů se tam dozvíte z komiksových příběhů.

Tipy na výlety nabízíme také ve vysílání Českého rozhlasu Zlín každý všední den ve 14:30.

Vysíláme na frekvencích
UHERSKÉ HRADIŠTĚ 99,1 (JALUBÍ)
UHERSKÝ BROD 107,3 (ČERNÁ HORA)
VSETÍN 89,5 (BEČEVNÁ)
ZLÍN 97,5 (TLUSTÁ HORA)
nebo na internetu na zlin.rozhlas.cz.

Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.