Tipy na víkend: dopravní streetparty, Hradozámecká noc nebo krajské dožínky

Poslední prázdninový víkend přinese velkou brněnskou dopravní streetparty, krajské dožínky nebo otevřené sklepy v Němčičkách.

Streetparty 150 – 150. výročí brněnské městské hromadné dopravy

  • 31. srpna od 13 hod, Brno – ulice Lidická

Vyvrcholení oslav ke 150. výročí brněnské městské hromadné dopravy váš čeká v sobotu od 13 hodin. Připravena bude otevřená streetparty na ulici Lidické, spousta dopravních i nedopravních zajímavostí, přehlídka současných i historických vozů, kulturní vystoupení, zábavní atrakce a bohatý doprovodný program od Moravského náměstí až po Lužánecký park. V koloně z Lidické ulice směrem do Králova Pole pojede padesát vozů, 12 trolejbusů, 19 autobusů a 19 tramvají, seřazených od nejstaršího po nejmladší. Unikátní jízda je naplánovaná na 13:30 a 18 hodin.

Hradozámecká noc ve vile Stiassni

  • 31. srpna od 19 do 22 hod, Vila Stiassni Brno

Největší letní akce většiny památek Národního památkového ústavu bude ve vile Stiassni ve stylu 30. let. Na prohlídkové trase čeká návštěvníky řada nových artefaktů, které přiblíží osudy rodiny i domu samotného. Průvodci v kostýmech vás seznámí s bohatou historií luxusního domu textilních továrníků.

Jihomoravské dožínky

  • 1. září, Mendelovo náměstí v Brně

Tradiční krajské dožínky se letos uskuteční 1. září na Mendlově náměstí v Brně a v areálu Augustiniánského opatství. V rámci dožínkových slavností studenti a zaměstnanci Mendelovy univerzity upletou rekordní dožínkový věnec – po obvodu o délce sto metrů. Splétat ho budou v sobotu v prostorách fakulty. V neděli pak i s věncem vyrazí do dožínkového průvodu.

Zarážení hory s otevřenými sklepy Němčičky

  • 30. – 31. srpna, Němčičky

Modrohorská obec Němčičky vás zve na největší akci s chutí vína, tradic, folklóru a dobrého jídla. V pátek začíná program zarážením hory v 18 hodin, v sobotu následují otevřené sklepy od 10 hodin. Dvoudenní akce bude zakončena burčákovou zábavou na koupališti.

Vrbovecké posvícení

  • 31. srpna, Vrbovec

Již tradičně se akce koná v okolí vrboveckého kostela. Těšit se můžete jak na krojovanou chasu i s malými tanečníky, tak na ochutnávku vína z místní oblasti. K poslechu bude hrát cimbálová muzika. Podorobný program najdete tady.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.