Tipy na víkend: Brněnský sedmnáctý, Noc divadel i příjezd císaře Napoleona

15. listopad 2019

Víkendové pozvánky jsou rozmanité, na své si přijdou milovníci kultury i dobrého vína.

Noc divadel v Brně

  • 16. listopadu, Brno

Hned šest brněnských divadel se zapojuje do akce s názvem Noc divadel, která se v tomto roce u nás koná po sedmé. Noc divadel je projektem otevřených dveří a nových zážitků. Návštěvníci téměř 130 divadel po celém Česku mají možnost během jedné noci v roce vidět v divadle to, co jim normálně zůstává utajeno.

Brněnský sedmnáctý

  • 17. listopadu, náměstí Svobody v Brně

V neděli 17. listopadu 2019 si připomeneme 30 let od Sametové revoluce a oslavíme stejně dlouhé období svobody, kterou naše republika získala. Připravena je oslava svobody a společné připomenutí si odvahy našich předchůdců (nejen) studentů, kterou před 30 i 70 lety projevili. Na velkém pódiu na náměstí Svobody vystoupí řečníci z řad studentů, umělců, pamětníků listopadových událostí či rektorů brněnských univerzit.

Napoleon v Brně

  • 16. listopadu, Brno

Chcete na vlastní oči vidět císaře Napoleona? Pak si najděte čas a přijeďte do Brna! Připomeneme si den, kdy do města přijel císař i se svými vojáky a připravoval se tady na slavkovskou bitvu.

Můžete se těšit na historický průvod centrem města, na vybrané dobové speciality a také na zajímavou podívanou. Uvidíte unikátní videomapping promítaný v prostorách Biskupského dvora a můžete se zúčastnit pietního aktu v katedrále sv. Petra a Pavla. Akce Napoleon v Brně zahajuje blok vzpomínkových akcí na bitvu u Slavkova 1805 již tradičním historickým průvodem, který připomene příjezd císaře Napoleona a jeho vojsk do Brna.

Podzimní výstava Minerály Brno

  • 16. – 17. listopadu, Brno

Jedná se o jednou z největších mineralogických akcí v České republice. Na tradiční podzimní výstavě minerálů uvidíte drahé kameny, léčivé kameny, bytové doplňky a dekorační předměty z minerálů a spoustu dalších zajímavostí.

Festival vína – Svatý Martin na Hovoransku

  • 16. listopadu, 11–19 hodin, Hovorany

Na 6. ročníku můžete ochutnat jak mladá a svatomartinská vína, tak výběr z minulých ročníků. Můžete ochutnat různé pokrmy jako je svatomartinská husa, kachna, husí paštika s brusinkami, grilovaný oštěpek s brusinkami atd. Po celý den budou zpívat mužské sbory z Hovoran a ze Želetic a během dne také vystoupí dětský folklórní kroužek Potůček.

Spustit audio