Těžká technika se vrátila na bývalé vojenské cvičiště v Pánově, zachraňuje tamní faunu a flóru

Vojenská technika se vrátila na bývalé vojenské cvičiště v hodonínském Pánově. Chce zachránit živočichy a rostliny v místě, kterému se dřív říkalo Moravská Sahara.

Dobrovolníci pracují na obnově přírody v písčinách bývalého vojenského cvičiště Dúbrava - Pánov na Hodonínsku. Rostliny i živočichy tam ohrožují náletové stromy a nepůvodní rostliny. Podle ekologů už se první změny dají vypozorovat. V létě kvůli hnízdění ptáků měli od prací pauzu, teď začíná další kolo, které potrvá až do března.

Při pracích používají opravdu netradiční nástroje. Těmi jsou armádní stroje jako například bojové vozidlo pěchoty. „S takovou technikou se nedá nikde jezdit,“ říká nadšenec Radek Kluska, který si ježdění po bývalém cvičišti náležitě užívá.

„Projekt Military life for nature má za cíl obnovení území a doufáme, že se tyto vojenské pojezdy stanou pravidelnou a tou hlavní metodou, jak se o toto teritorium do budoucna starat,“ vysvětluje biolog Pavel Marhoul. Dodává, že Pánov byl poslední místem v České republice, kde se ještě v polovině 90. let vyskytoval motýl Okáč písečný. Lokalita však zarostla a tento druh motýla vymizel.

Spustit audio