Text: Zvukové dokumenty na Mezinárodním festivalu dokumentárních filmů v Jihlavě

14. listopad 2011

Reportáž Kateřiny Szczepanikové nás zavede na letošní Mezinárodní festival dokumentárních filmů v Jihlavě.

Na konci října se už tradičně sjíždějí příznivci dokumentu do Jihlavy na mezinárodní festival dokumentárních filmů. Letošní patnáctý ročník nabídl návštěvníkům novinku – poslech zvukových dokumentů. Uvedení českých a zahraničních radiodokumentů připravili pracovníci Českého rozhlasu. Nápad uspořádat přehlídku se zrodil v mezinárodním oddělení Českého rozhlasu, na organizaci se podíleli Helena Eliášová, Eva Nachmilnerová, Michal Lázňovský a další. Cílem přehlídky bylo ukázat, co nového v Českém rozhlase vzniká, předvést rozhlasovou tvorbu v evropském kontextu a také přilákat nové tvůrce. Od čtvrtka do soboty bylo festivalovým návštěvníkům nabídnuto 13 rozhlasových dokumentů. Poslech probíhal v nově zrekonstruovaném sále DIOD, kde pro pohodlí posluchačů byly připraveny matrace k polehávání a polštáře. Většina zahraničních rozhlasových dokumentů byla opatřena českými titulky, které při poslechu běžely na promítacím plátně. Přehlídka probíhala v dopoledních a odpoledních tematických blocích, kterými prováděly pracovnice a spolupracovnice Českého rozhlasu. Gabriela Albrechtová uvedla blok věnovaný osobnosti předního rozhlasového dokumentaristy Zdeňka Boučka. Jeho dokument z roku 1991 Před koncertem, po koncertě ukazuje svět undergroundu a pražské policie. Zdeněk Bouček vedl a podporoval začínající dokumentaristy v době devadesátých let a později. Usiloval zejména o napojení české rozhlasové tvorby na zahraniční. Přítomnost britské rozhlasové tvůrkyně Niny Garthwaite na přehlídce v Jihlavě a uvedení řady zahraničních radiodokumentů ukazuje, že jeho snaha nebyla bezúspěšná.
úryvek

Kateřina Szczepaniková (1973) vystudovala obor Rozhlasová a televizní dramaturgie a scenáristika na Divadelní fakultě JAMU, pracovala mj. v Českém rozhlase Brno a pak byla téměř deset let na mateřské dovolené – z toho dva roky v německém Výmaru. V současnosti působí jako pracovnice Family Pointu v brněnském Centru pro rodinu a sociální péči.

Celý text o Mezinárodním festivalu dokumentárních filmů uslyšíte v úvodu Zelného rynku v sobotu 19. listopadu. Pořad začíná v 17 hodin.

Spustit audio