Testy DNA potvrdily, že medvědice z Beskyd je stejné zvíře, které loni škodilo na Vsetínsku

26. duben 2019 12:03

Medvědice, která byla 8. dubna odchycena v oblasti Lysé hory a dostala telemetrický obojek, se čile přesouvá mezi beskydskými pohořími.

Medvědice z Beskyd je stejné zvíře, které loni škodilo na Vsetínsku. Potvrdily to testy DNA. Přírodovědci šelmu letos na jaře odchytili a opatřili elektronickým obojkem. Za dva týdny sledování ušla samice zhruba 132 kilometrů. Karolína Šůlová z Agentury ochrany přírody a krajiny doporučuje, aby lidé nenechávali venku odložené odpadky a chránili včelstva a hospodářská zvířata.

„I když se medvědice pohybuje většinou v lese, stále platí, že je to velké zvíře, které vyžaduje respekt. Prosíme proto obyvatele i návštěvníky Beskyd, aby se medvědici nepokoušeli najít, nepřibližovali se k ní a zároveň nenechávali v okolí lidských sídel odpadky, které by ji mohly lákat. A zároveň platí, že medvěd je zvíře, které do zdejších lesů patří, stejně jako rys a vlk. Na tom, že se zde pohybuje, není nic výjimečného, počet medvědů v oblasti Beskyd se v současnosti odhaduje na dva až pět," uvedla Šůlová.

Mapa pohybu medvědice za poslední dva týdny

"Díky telmetrickému obojku můžeme pohyb a aktivitu medvědice permanentně monitorovat. Uvidíme, zda zůstane na území České republiky nebo bude cestovat dále," řekl Filip Zięba ze Správy polského tatranského národního parku. "Aktuálně je medvědice nejzápadněji žijícím jedincem z celé karpatské populace. Nevíme však, odkud přišla. Dálkový rozptyl jedinců je z hlediska konektivity populací v Karpatech velmi důležitý" dodal Zięba.

Za posledních 14 dní se chování medvědice významně nevymykalo standardnímu chování divoce žijících medvědů. Ačkoliv procházela silně fragmentovaným podhůřím Beskyd a čtrnáctkrát překřížila silnice, přes den se skrývala v méně přístupných místech s minimální lidskou aktivitou, převážně v houštinách, přičemž 92 % z 670 získaných souřadnic pocházelo z lesa. Medvědice poškodila celkem 4 stanoviště včelstev, ani jedno z nich však nebylo zabezpečeno.

autoři: rv , Tomáš Patrick Hyánek
Spustit audio

Související