Teplý víkend můžete strávit na tankodromu, mezi Kelty nebo bylinkami

28. duben 2018

Výprava parní lokomotivou, prohlídka tanků a další armádní techniky, oslava keltského svátku nebo návštěva bylinné zahrady Botanicus nebo tulipány krásně rozkvetlé zahrady v Průhonicích. Poslední dubnový víkend nabízí nejen hezké počasí, ale i spoustu akcí, jak ho příjemně strávit.

Den Země na Křivoklátsku oslavuje v sobotu Chráněná krajinná oblast Křivoklátsko spolu s Rakovnickým ornitologickým spolkem Fénix. Na vycházku a pozorování ptactva v okolí Kohoutova zájemci vyrazí v 9 hodin od informačního střediska CHKO. Akce potrvá zhruba do 15 hodin.

Na tradiční - 20. ročník Běhu veltruským parkem můžou vyrazit nejen sportovní nadšenci, nebo fandové. Start je v areálu letního kina na okraji zámeckého parku. Trasy mají od 500 metrů do 10 kilometrů. Zápis dětských běžců začíná v 9:00, prezentace dospělých kategorií bude spuštěna od 11:30.

Zámek v Brandýse nad Labem v sobotu pořádá Audienci u Karla I. Motivem letošní akce je například motiv 100. výročí konce 1. světové války a poslední návštěvy císaře Karla I. Rakouského v Brandýse nad Labem-Staré Boleslavi roku 1918. Doprovodný program začne od 11 hodin v zámecké zahradě, těšit se můžete na slavnostní nástup vojenských historických jednotek a v poledne se historický průvod s koňmi a kočáry přesune přes město do Staré Boleslavi na Audienční svatou mši. Milovníci vlaků mezitím mohou obdivovat historický parní vlak, který bude na brandýském nádraží stát zhruba od 11 do 12:30. Následně odjede na vyhlídkovou jízdu do Mělníka.

Zamek Brandýs nad Labem - místo, odkud Rudolf II. vyjížděl na lov

Na sobotu připadá slavnostní otevření Zahradní železnice Zásmucka. Jde o drážku o neobvyklém rozchodu 300 milimetrů a najdete ji v obci Dolní Chvatliny na Kolínsku. Železnice se začala budovat v 90. letech minulého století a má také výtopnu v lokomotivním depu. Prohlédnout si ji můžete od 10 do 16 hodin.

Tankodrom v Milovicích pořádá v sobotu oblíbený Tankový den. Pro návštěvníky je připravena ukázka armádní techniky, jízdy Tatrou 813, vyhlídkové lety vrtulníkem nebo čtyřkolky pro děti. Hodinu po poledni program zpestří vojenská ukázka, o dvě hodiny později je přichystána exhibice vojenské techniky. Otevřený je i sousední park Mirákulum.

Na zámku Nižbor se v sobotu odpoledne koná oslava keltského svátku Beltain. Jaro můžete tradičně vítat hudbou, tancem a připomínáním keltských řemesel a způsobu života. V Nižboru se letitý svátek přetavuje v Pálení čarodějnic a následný první máj s polibky pod rozkvetlými stromy. Přidá se také hudební vystoupení kapel Dick O´Brass, Isara a Ječmen nebo tradiční ohňová show. V rámci oslav bude otevřena nová podoba stálé expozice o Keltech.

Keltská žena (ilustrační foto)

V sobotu se po zimě otevírá Centrum řemesel a bylinné zahrady Botanicus. Otevřeno bude celý víkend od 9 - 17 hodin. Na sobotu jsou připravena kejklířská, divadelní i hudební vystoupení a kromě běžně otevřených dílen dráteníka, k výrobě mýdel, provazů, svíček a papíru, se otevřou i dílny řezbáře a kováře. Návštěvníci si můžou všechna řemesla vyzkoušet a zároveň se dozvědět více o jejich historii. A pak se můžete vydat i na procházku bylinných zahrad.

V Mělníku můžete v sobotu zajít na třetí ročník všestrannosti v umění s názvem Art Jam. Od 16 hodin vás čeká třeba český hudebník Martin Evžen Kyšperský, česká písničkářka a herečka Jana Štefličková, písničkář Fumas, který bude prezentovat i své ilustrátorské počiny a autorské tisky. Vstupné na akci je dobrovolné.

Muzeum lidových staveb v Kouřimi na neděli připravilo program s podtitulem „Před Filipojakubskou nocí“. Mezi 10 – 16 hodinou poznáte lidové tradice bohaté na magické praktiky a rituály spojené s příchodem jara. Každou celou hodinu až do 15:00 budou probíhat prohlídky skanzenu s výkladem o lidové magii, pověrách a tradici čarodějnic. Návštěvníci se podívají i na výstavu kostýmů výtvarnice Jarmily Konečné z filmu Kladivo na čarodějnice režiséra Otakara Vávry. A na místě bude i skutečná čarodějná kniha z přelomu 18. a 19. století.

pálení čarodějnic

Dnes naposledy hraje Spolek divadelních ochotníků Sedlčany pohádkovou komedii Zdeňka Svěráka a Karla Smyczka Lotrando a Zubejda. Uvidíte ji v rámci letošního festivalu Sukovy Sedlčany. Těšte se na moderní pohádku inspirovanou literární předlohou Karla Čapka. Vtipně spojuje příběhy vzdělaného loupežníka Lotranda a rázovitého drvoštěpa, považovaného za doktora. Začíná v 15 hodin.

Památník Karla Čapka na Strži u Dobříše hostí od neděle novou výstavu s názvem Miroslav Horníček - aristokrat humoru. Přístupná je každý den kromě pondělí od 9-17 hodin a připomíná, že letos to bude 100 let od narození Miroslava Horníčka. Expozice ho návštěvníkům ukáže jako nezapomenutelného vypravěče, herce, spisovatele nebo dramatika, ale také jako scénáristu, režiséra a talentovaného výtvarníka.

Miroslav Horníček-60.léta

Jestli milujete jarní květy, rozhodně by se vám mohla líbit výstava tulipánů a ostatních cibulovin v Dendrologické zahradě v Průhonicích. Zahradníci tam vysadili celkem 120 odrůd v 9 skupinách. Záhony najdete v Dlouhé louce a botanické tulipány jsou v prostoru proti kavárně. A podle zahrady jsou už v plném květu. Otevřeno je každý den kromě pondělí od 9 do 18 hodin – od května až do 19 hodiny.

Spustit audio