Teplejší říjnové dny využijte k ošetření trávníku před zimou

7. říjen 2019

Aby trávník v pořádku přežil zimu, musíme se mu na podzim věnovat. Shrabat z něj spadané listí, pohnojit jej a provést ochranný postřik.

„U anglického, pěstěného trávníku je důležité provést postřik proti houbovým chorobám. Dělá se při teplotách nad 12°C. Je to důležité, protože v zimě se pod sněhovou pokrývkou, hlavně dlouhodobější, v trávníku tvoří plísně. Abychom jim předešli a jejich výskyt omezili, doporučuji postříkat trávník fungicidním přípravkem,“ říká plzeňský zahradník Václav Tolar.

Podzimní hnojení trávník posílí

Pro trávník je významné i podzimní hnojení. „Používáme hnojiva s obsahem draslíku, aby buněčná pletiva trav, ale i ostatních rostlin, vyzrála. To přispěje k jejich odolnosti vůči holomrazům nebo déle trvajícím silným mrazům,“ vysvětluje odborník.

Spadané listí patří do kompostu, kromě ořešákového

Na trávníku by nemělo zůstat spadané listí, ve kterém se mohou držet různé choroby a škůdci. „Listí určitě shrabat a z trávníku odstranit,“ zdůrazňuje Václav Tolar, „pokud máme kompost, můžeme je kompostovat. Do kompostu ale nepatří listy ořešáku, dlouho se rozkládají a obsahují látky, které by se uvolnily a kompost už by nebyl vhodný pro pěstování jakýchkoli rostlin. Ořešákové listí spálíme, případně vyhodíme do popelnice.“

Vertikutaci už nechte na jaro

Více než 2 roky starý trávník je dobré před zimou provzdušnit, stejně jako potom na jaře. „Pustit bychom se do toho měli už koncem letních prázdnin, na přelomu srpna a září, nejpozději do konce září. V říjnu už je na vertikutaci dlouho. Dochází při ní k prořezání vrchní vrstvy trávníku do hloubky až 5 mm a ty řezné ranky se musí zacelit ještě před zimou. Když ranka není zacelená, je to vstupní brána pro choroby a škůdce. Pokud otálíme a provzdušnění realizujeme pozdě, trávník víc poškodíme, než abychom mu pomohli,“ konstatuje zahradník Václav Tolar.

 

autor: Soňa Vaicenbacherová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.