Tenis hraje pravidelně teprve dva roky. Třiaosmdesátiletý Zdeněk Císař ze Zlína míří na mistrovství světa

3. září 2018

Zdeněk Císař je kapitánem týmu, který se reprezentovat Českou republiku v chorvatském Umagu.

Tam bude mít český tým zejména v soutěži čtyřčlenných družstev medailové ambice.

Mistrovství světa se uskuteční v polovině září. „Chtěli bychom získat medaili,“ říká Zdeněk Císař, který pracoval jako vojenský i civilní pilot.

Na soutěži bude kapitánem týmu a jenom dva účastníci jsou starší jako on. „Pokládám si za velkou čest reprezentovat,“ dodává.

Zlínský mistr světa trénuje fyzičku na schodech zámku v Lešné. Petr Polák dovezl z Las Vegas veteránské zlato

Zlatá medaile Petra Poláka z veteránského mistrovství světa

Petr Polák je čerstvý mistr světa ve stolním tenise veteránů a s Orlem Zlín postoupil do třetí ligy.

Tenis hraje Zdeněk Císař od svých padesáti šesti let, pořádně se mu ale věnuje teprve dva roky, kdy se stal členem Tenisového klubu Zlín. „Všechno je v klubu perfektní,“ pochvaluje si zázemí.

Tenis je podle něj podobný jeho bývalému zaměstnání. „Vyžaduje soustředění, vůli bojovat. A klade důraz na přesnost, to musí mít každý pilot,“ říká Zdeněk Císař.

Ten má po účasti na světovém šampionátu ještě jeden tenisový sen. „Jednou, až budu v kategorii nad osmdesát pět let, bych chtěl být nejlepší,“ dodává zlínský tenista.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.