Téměř pětitunový ‚drobek‘ v Liptani je jedním z největších bludných balvanů u nás

22. únor 2019

V Liptani na Osoblažsku mají pětitunového drobka. Leží u polní cesty asi kilometr od centra vesnice a je oblíbeným výletním cílem nejen místních lidí. Bludný balvan je zároveň přírodní památkou.

Největší bludný balvan, který se zde našel, má podivný krychlový tvar a k současnému místu mu lidé v 60. letech 20. století trochu pomohli. Ležel totiž na poli vzdáleném asi 4 kilometry od Liptaně. Dnes je sice také na klidném místě, ale ne až tak daleko, a tak je oblíbeným výletním cílem nejen místních.

Liptaňský bludný balvan má rozměry 2,2 krát 1,3 krát 1,2 metru, jeho objem činí 1,8 kubického metru a jeho hmotnost je přibližně 4,7 tuny.

Na novém místě dostal Liptaňský bludný balvan také dva menší kamarády, rovněž porfyrické jemnozrnné granity hnědo růžové barvy. Pro svou výjimečnost, danou mimo jiné i nezvyklým krychlovým tvarem, byl v roce 1966 Liptaňský bludný balvan vyhlášen přírodní památkou.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.