Tématem letošního ročníku Setkání/Encounter bylo JUMP! A organizátoři do toho skočili naplno

22. duben 2021

Mezinárodní festival divadelních škol SETKÁNÍ/ENCOUNTER letos ve dnech 21. – 27. března oslavil 31. výročí. Velkolepá akce, na kterou se každoročně sjíždějí návštěvníci z celého světa, ale bohužel proběhla pouze v online podobě. Oproti loňskému jubilejnímu ročníku, který se nakonec kvůli pandemii musel zrušit úplně, byla však i online podoba balzámem pro nadšené divadelníky.

„Festival vznikl na začátku 90. let, kdy se tři školy JAMU, DAMU A VŠMU chtěly vzájemně setkávat a porovnávat svou tvorbu. Od té doby už jsme v Brně měli soubory z Filipín, z Ruska, Íránu, Arménie a dalších zemí i z Evropy,“ vysvětluje Helena Gricová, studentka třetího ročníku Divadelní produkce.

Setkání/Encounter 2021 – venkovní výstava

Posláním festivalu je dlouhodobě vytvářet prostor pro vzájemné setkávání a poznávání divadelních škol, jejich studentů a pedagogů, a předávat si poznatky a zkušenosti z oblasti divadelní tvorby. „Je pro nás velmi podstatné, aby se evropské divadelnictví dostávalo do světového kontextu. Je totiž velmi pozoruhodné, inspirující a přínosné, když přijede třeba thajská škola a zahraje Othella. Vidíme jiné parametry, jiný kontext, a to je pro nás podstatné. Nezřídka se stane, že toto provedení získá cenu,“ přiznává děkan Divadelní fakulty JAMU Petr Francán.

Setkání/Encounter 2021

Festival Setkání/Encounter je sice nesoutěžní festival, ale každý rok v jeho průběhu zasedá odborná porota složená z profesionálů z celého světa. Tito se účastní všech diskuzí o uvedených představeních a na konci festivalu mohou ocenit mimořádné výkony jednotlivců.

Studenti v roli organizátorů

Jedinečnost festivalu spočívá v jeho způsobu organizace, neboť po celou dobu své existence je organizován studenty zejména divadelní fakulty, a to především Ateliérem divadelní produkce a jevištní technologie. „Festival mají na starosti hlavně studenti třetího ročníku, kteří vedou jednotlivé sekce jako Média, Off Program a podobně, ve kterých působí i studenti z nižších ročníků. Kromě těchto ale na festivalu participuje prakticky celá divadelní fakulta – režiséři, dramaturgové, fotografové, herci, kteří moderují naše ceremoniály,“ vyjmenovává Lucie Ošmerová, studentka třetího ročníku Divadelní produkce a koordinátorka festivalu.

V rámci programu na webu festivalu letos nebyly k vidění pouze záznamy divadelních představení jednotlivých škol, ale také online diskuze, OFF programové záznamy koncertů a přednášek i tematická počítačová hra, ve které si návštěvníci stránek mohou virtuálně zaskákat – téma celého ročníku totiž bylo JUMP! a všichni organizátoři do toho skočili skutečně naplno.

autor: Tereza Reková
Spustit audio

Související