Tělo nám dává různorodé signály, že je v nerovnováze. Jaké jsou ty nejčastější?

24. duben 2018
Dopolední host

Podle principů holistické medicíny, která vnímá lidské tělo jako celek, můžeme my sami z velké části ovlivnit skutečnost, zda onemocníme anebo zůstaneme zdraví. A to svým životním stylem, svojí životosprávou. Tím, jak jíme, jak se hýbeme, jak odpočíváme a jak celkově přistupujeme k životu.

U některých onemocnění se mluví o genetické zátěži. Když měla cukrovku maminka i babička, je prý pravděpodobné, že ji bude mít i jejich potomek. Tak to ale být nemusí. „To, jak a co jíme, jak dobře spíme, zda odpočíváme, to všechno může ovlivnit, zda se k životu probudí naše genetická výbava. Ta má vliv z 20 procent. 80 procent ovlivňují zevní faktory, což znamená, že to můžeme ovlivnit my sami,“ říká MUDr. David Frej, který se věnuje holistické a funkční medicíně.

Zdravá strava a zdravá životospráva je podle jeho slov zcela individuální záležitostí. Proto je potřeba udělat komplexní vyšetření a zhodnotit metabolismus a poté každému jednotlivci individuálně doporučit potraviny a jídla, která jsou pro něj nejvhodnější.

„Sice existují nějaká obecná doporučení, jak se správně stravovat, ale zároveň platí, že co je zdravé pro jednoho, může být nezdravé pro druhého,“ doplňuje lékař, který se ve své praxi věnuje zejména léčbě chronických zánětů.

Zánět podle něj totiž stojí za většinou civilizačních nemocí. „Například u Alzheimerovy demence jsou ty degenerativní změny na mozku důsledkem chronického zánětu. Proto bychom si měli všímat signálů, které nám tělo dává, že něco není v pořádku,“ vysvětluje MUDr. David Frej.

Tělo nám dává nejrůznějšími způsoby signály, že je v nerovnováze. Může to být únava, bolest kloubů, problémy se zažíváním, padání vlasů, migréna, ekzém. Většina lidí však tyto potíže přehlíží.

„Častým příznakem je i střídání průjmu a zácpy. A to je projev porušené střevní mikroflóry, což je jeden z důvodů vzniku chronického zánětu. Protože platí to, co kdysi dávno říkal už Hippokrates, že všechny nemoci začínají ve střevech. Tam se totiž nachází 80 procent naší imunity,“ říká MUDr. Frej.

Podstatné pro naše zdraví je tedy zejména to, jak nám funguje trávení. „Strava je základ. Obsahuje jak prozánětlivé, tak ale i protizánětlivé potraviny. Kdo chodí často do fastfoodů a jí polotovary, tak do sebe dostává potraviny, které vedou ke vzniku zánětu,“ popisuje lékař.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.