Tekutá mýdla: Pozor na problematické látky

1. říjen 2019

V posledních desetiletích roste popularita tekutých mýdel v domácnostech, úřadech i v nemocnicích. Není proto divu, že jim spotřebitelské organizace věnují systematickou pozornost. Co zatím ukázaly laboratorní testy?

Testy tekutých mýdel se soustřeďují hlavně na látky, které mohou vyvolávat alergickou reakci, a dále na chemikálie, které jsou podezřelé z nežádoucích účinků na hormonální systém a kterým se také říká endokrinní disruptory. Tyto problematické chemikálie se mohou do mýdel přidávat za různým účelem, může se jednat o látky, které prodlužují životnost výrobku (konzervanty), o látky s příjemnou vůní nebo o chemikálie, které blokují sluneční ultrafialové záření (UV filtry).

Nejnovější rozsáhlý test tekutých mýdel zveřejnila v srpnu 2019 Dánská spotřebitelská rada, která zhodnotila téměř osm desítek výrobků. Z nich zhruba čtvrtina (22) získala nejvyšší hodnocení, protože neobsahovala žádnou z problematických chemikálií. Něco přes polovinu mýdel (44) získalo nižší hodnocení vzhledem k obsahu parfémujících látek. V testu neuspělo 12 výrobků, které obsahovaly alergeny nebo látky podezřelé z vlivu na hormonální systém.

Porovnání s předchozími testy nicméně ukázalo, že tekutých mýdel s obsahem problematických chemikálií na trhu ubývá.

Proč se vyhnout parfémovaným mýdlům?

Epidemiologické studie z různých zemí ukazují, že až každá čtvrtá žena a až každý sedmý muž má osobní zkušenost s nějakým druhem nepříznivé reakce na kosmetiku nebo přípravky osobní hygieny. Alergické reakce se mohou projevovat i po použití mýdel, přičemž nejčastější příčinou alergií na kosmetiku jsou její vonné složky.

UV filtry v podezření

Testy v některých tekutých mýdlech objevily dva UV filtry, které jsou podezřelé z negativního vlivu na hormonální systém. Ethylhexyl methoxycinnamate (EHMC) vykazuje vlivy napodobující ženské hormony estrogeny i ovlivnění funkcí štítné žlázy. V laboratorních testech potomci potkaních samic vystavených během březosti a laktace EHMC vykazovali pokles počtu spermií nebo poruchy chování a učení.

Jak si správně mýt ruce?
Ruce bychom se dle odborníků měli umývat po dobu 15 až 20 sekund, a to nejlépe teplou tekoucí vodou a mýdlem. Mytí by se mělo týkat nejen dlaním, ale také hřbetů rukou, meziprstních prostorů a konečků prstů. Při důkladném mytí bychom si měli sundat prsteny, náramky i hodinkami, neboť prostory pod nimi mohou být útočištěm mikrobů. A po umytí bychom si neměli zapomenout ruce osušit.

Další UV filtr benzofenon-3 (BP-3) také může ovlivňovat mužský i ženský hormonální systém, a dále funkci hypofýzy, nadledvinek a štítné žlázy. U žen byly vysoké koncentrace této látky v moči během těhotenství spojeny s nižší porodní váhou dívek a vyšší porodní váhou chlapců.

Oba UV filtry proto Mezinárodní sekretariát pro chemické látky (ChemSec) zařadil na černou listinu chemikálií, které by měly být ve spotřebním zboží co nejdříve nahrazeny.

Riziková konzervační látka se zkratkou MI

Methylisothiazolinon (MI) je konzervační látka používaná v kosmetice V září roku 2014 Evropská komise oznámila, že se na základě doporučení Vědeckého výboru pro bezpečnost spotřebitele rozhodla zakázat její používání v kosmetice, která se neoplachuje a ponechává na pokožce, jako jsou různé typy krémů (tzv. leave-on kosmetika). V kosmetice, která se oplachuje (tzv. rinse-off) jako jsou šampony, mýdla nebo sprchové gely, ponechala Komise používání látky jako legální, ale omezila její koncentraci. Zákaz použití v krémech i omezení maximálního množství v šamponech atd. vstoupilo v platnost v červnu 2015.

Věděli jste?
Mýdlo doprovází člověka už tisíce let. Nejstarší záznam o něm prý pochází z babylónských klínopisných tabulek z doby více než dva tisíce let před naším letopočtem.

Butylhydroxyanisol (BHA) je syntetický antioxidant používaný v kosmetickém a v potravinářském průmyslu Některé studie u pokusných zvířat ukazují ovlivnění funkce štítné žlázy, varlat a růstových hormonů. Proto i BHT zařadil ChemSec mezi chemické látky, které by měly být nahrazeny bezpečnějšími alternativami. Mezinárodní agentura pro výzkum rakoviny (IARC) došla k závěru, že existují omezené důkazy z pokusů na zvířatech, že by tato látka mohla vyvolávat rakovinu.

Na co myslet pří výběru a užívání tekutých mýdel?

  • Pokud po použití mýdla (nebo jiné kosmetiky) pociťujete nepříjemné kožní projevy, navštivte lékaře, který prověří možnost alergické reakce na některou chemickou látku.
  • Vyhýbejte se parfémovaným výrobkům, zvláště jste-li alergici nebo máte citlivou pokožku.
  • Před nákupem kosmetiky si pročtěte veškeré informace na obalu, hlavně chemické složení.

autoři: Miroslav Šuta , Vladimír Šťovíček | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio