Techmanii v Plzni čeká rozšíření, vznikne i planetárium

18. leden 2012

Zásadními změnami projde v následujících dvou letech Science centrum Techmania v Plzni. Expozice zaměřené na popularizaci vědy se rozšíří na plochu šesti fotbalových hřišť, vznikne také jedno z nejmodernějších 3D planetárií na světě. A to vše díky více než půlmiliardové dotaci z evropských fondů a státního rozpočtu. Rekonstrukce a dostavba Techmanie začala poklepáním na pamětní desku.

Jak prozradil ředitel Techmanie Vlastimil Volák, současná expozice se zvětší zhruba třikrát, vzniknou i laboratoře a klubovny pro veřejnost, dvoupatrové parkoviště a ve vedlejší budově bývalé jídelny unikátní 3D planetárium, jakých je v současné době po celém světě asi jen deset.

Planetárium vznikne v unikátní a památkově chráněném objektu bývalé kantýny ASAP z roku 1917, která byla v Česku jako první postavená metodou lepených dřevěných vazníků. Planetárium například nabídne kulovou projekční plochu o průměru zhruba 14 metrů, virtuální prohlídky hvězdné oblohy, mikrosvěta nebo podmořského světa. Planetárium chybí v Plzni už zhruba 15 let.

Budova bývalé kantýny ASAP

Nové expozice, které nabídnou špičkové vybavení a zázemí, pak mohou využívat především školy. Poslouží při výuce fyziky, chemie, nebo biologie. Učitelé základních a středních škol můžou také využít služeb odborníků a popularizátorů vědy, kteří učitelům s výukou pomohou.

Slavnostního zahájení přestavby se kromě představitelů Techmanie zúčastnili zástupci Plzeňského kraje, Plzně nebo Západočeské univerzity. Jedním ze sedmi kladívek poklepal na pamětní desku ministr spravedlnosti a Plzeňan Jiří Pospíšil.

Plzeňská Techmania získala na rozšíření a planetárium evropskou dotaci ve výši 577 milionů korun z Operačního programu Výzkum a vývoj pro inovace. Z této sumy je skoro 87 milionů dotace státního rozpočtu. Planetárium se otevře už na konci roku 2013, ostatní expozice pak v prvním pololetí 2014.

autor: lum
Spustit audio