Techmania přibližuje mateřským školám svět techniky

21. duben 2015

Profese, řemesla, přírodní zákony nebo rozličné materiály přibližuje projekt plzeňského Techmania Science Centra a společnosti Nová Dimenze, který je určen mateřským školám. Je zaměřen na polytechnické vzdělávání učitelů a ředitelů mateřských škol v kraji Plzeňském, Karlovarském, Jihočeském a Středočeském kromě Prahy.

Podle mluvčí Techmanie Markéty Čekanové bylo do 46 mateřských školek po celé České republice rozděleno více než 200 tematických didaktických kufříků.

„Děti se díky tomuto projektu naučí např. zatlouct hřebík do dřeva. Školky dostaly k dispozici kufříky, díky kterým mohou paní učitelky třeba seznamovat děti s prací truhláře nebo s kovem, s přírodními materiály a s elementárními přírodními jevy a zákony," dodává Markéta Čekanová.

Děti si díky projektu Techmania - NOVÁ DIMENZE polytechnického vzdělávání mohou např. i postavit most ze speciální hmoty most. Techmania vytvořila pro učitele mateřských škol vzdělávací programy s didaktickými kufříky, se kterými mohou aktivity s dětmi realizovat.

"Máme pět variant: Technické a přírodní materiály, Přírodní a fyzikální zákony, Profese, činnosti a nářadí, Aktivní řešení technického problému a Polytechnické didaktické pomůcky a jejich využití ve výuce," řekl vedoucí projektu Vlastimil Volák.

„Oceňujeme, že Techmania v tomto ohledu učitelkám pomáhá, a to nejen samotnými kufříky, ale i metodickým vybavením nebo praktickým zaučením. Představení aktivit bylo názorné, konkrétní a zábavné," pochválila projekt Jitka Adamová, ředitelka mateřské školy ze Štěnovic, kde se testovaly dva pogramy. Velmi pozitivně podle ní učitelky hodnotily i fakt, že se dozvěděly, jak u dětí rozvíjet rukodělné dovednosti, které jsou dnes na nízké úrovni. Jak dodala, před zahájením projektu byly přesvědčeny, že určité aktivity s dětmi předškolního věku provádět nelze a že pro tyto děti některé činností nebo nářadí vhodné nejsou. Nyní si ověřily, že to možné je. Na druhé straně děti baví tvořivé práce s netradičními materiály a nástroji, které jim třeba rodiče doma nepůjčí. "Motivovat je smysl „práce", důsledek jejich činnosti a často i hmatatelný výsledek," uzavírá Jitka Adamová.

Didaktických kufříků připravila Techmania celkem 210. Nejvíc, padesát, je jich zaměřeno na materiály. „Při jejich kompletaci a rozvozu jsme celkem museli přemístit víc jak sedm tun materiálu, protože nejlehčí kufřík váží patnáct kilo a nejtěžší šedesát sedm," poznamenala administrátorka Veronika Kunclová.

Spustit audio