Tažení na jmelí. Ve Zlíně zkouší nový prostředek na jeho likvidaci

V Sadu Svobody v okolí zlínského zámku se zkouší nově vyvinutý preparát na likvidaci jmelí. S tím má problém většina měst ve Zlínském kraji

Na výzkumu spolupracuje zlínský odbor městské zeleně s vědci z Mendelovy univerzity v Brně, uvedl Lukáš Fabián ze zlínského magistrátu.

Kůrovec ničí stromy v Beskydech i na Hostýně. Padl kvůli tomu i šéf zlínských státních lesů

Lesy na Rožnovsku ničí sucho a kůrovec

Kvůli nezvládnuté těžbě stromů napadených kůrovcem odvolal nový ředitel státního podniku Lesy České republiky Josef Vojáček třetinu šéfů krajů.

"Tento výzkum boje proti jmelí se zkouší již několik let. Aplikační látku zajistil Jiří Rozsypálek z Mendelovy univerzity v Brně, který na výzkumu pracuje. Následně po aplikaci budou odborníci z Mendelovy univerzity pravidelně kontrolovat reakce jmelí na postřik a vyhodnocovat účinnosti," uvedla arboristka odboru městské zeleně Petra Halašková.

Ošetřeny budou asi tři desítky stromů. Keříky jmelí by se měly rozpadnout a hostitelský strom by neměl být poškozen.

"Jmelí je cizopasník, který je napojen na cévní systém stromů, čerpá z nich vodu a v ní rozpuštěné látky. Dosud není jednoznačně znám účinný způsob likvidace jmelí," uvedl Fabián.

Jmelí je přemnožené i v jiných městech ve Zlínském kraji.

Některá z nich proti němu zkoušela bojovat pomocí speciálního postřiku, díky kterému mělo jmelí odumřít a odpadnout. Například ve Vsetíně se však tento způsob neosvědčil a radnice jej nebude dál používat. Města se tak jmelí zbavují zejména ořezáním stromů.

autor: Český rozhlas Zlín
Spustit audio

Související