Talentovaný Lukáš Brousil už v deseti letech donesl učitelce originální nákres hřbitova a krematoria

29. duben 2021

Šestnáctiletý Lukáš Brousil z Berouna je nadaný mladý umělec. Maluje od šesti let, staví modely a natáčí animované filmy. Při studiu na gymnáziu navštěvuje ZUŠ v Betrouně a získal také stipendium na Akademii mentoringu uměleckého vzdělávání MenART, která sdružuje výběr z talentovaných dětí.

V deseti letech donesl své učitelce ze základní umělecké školy model krematoria a hřbitova ve tvaru ležaté osmičky – smrt rovná se nekonečno. Něco tak originálního není u Lukáše Brousila nic překvapivého. Jde mu prakticky všechno, na co sáhne, a to mu rozhodování, zda bude lékařem, architektem, vědcem nebo umělcem nijak neulehčuje.

Dílo Lukáše Brousila

"To, že mne baví mnoho věcí a jde mi prakticky vše, je dost velká komplikace, líbí se mi i matematika a fyzika a vím, že se do dvou let musím rozhodnout, jakou cestou se vydat. Baví mě film, hlavně animovaný, někdy ale zase zkouším navrhovat domy nebo nakreslit obraz různými technikami. Občas mi zase přijde, že bych se mohl zdokonalit v jiném směru a začnu vyřezávat sochy nebo se vrhnu na 3D tisk,“ říká Lukáš.

Talentovaný mladý umělec Lukáš Brousil

Teď je Lukášovi 16 let, studuje na přírodovědném gymnáziu v Praze kam dojíždí každý den z Berouna. Od svých 7 let navštěvuje také ZUŠ v Berouně a získal dostal stipendium na Akademii mentoringu uměleckého vzdělávání MenART, která sdružuje výběr z talentovaných dětí. Ty společně se svým učitelem prochází profesionálním mentoringem osobností, které ve svém oboru dosáhly vrcholu. V Lukášově případě to byl sochař a bývalý děkan Fakulty výtvarných umění VUT v Brně Michal Gabriel.

Talentovaný mladý umělec Lukáš Brousil se svojí učitelkou ze ZUŠ

Na první setkání se svým svěřencem vzpomíná pedagožka a grafička Andrea Borovská, která Lukáše potkala v jeho 7 letech, tedy v době, kdy sama poprvé nastoupila na ZUŠ v Berouně coby učitelka výtvarného umění. „Lukáš mne zaujal svou urputností, v dobrém slova smyslu, a snahou o dosažení dokonalosti."

Urputnost a motivace Lukáše nepřešla ani v současné komplikované době, kdy probíhá většina výuky online, i když i pro něj je to náročné: "V době korona pauzy se tomu věnuju, když si najdu čas. Chybí mi ta přímá reakce a komunikace s učitelem a spolužáky. Takhle kreslím doma sám. Většinou večer se posadím ke stolu a něco tvořím. Snažím se aby to bylo pravidlem, ale úplně poručit tomu nejde, takže někdy musím vynechat," říká Lukáš.

Dílo Lukáše Brousila

Jeho učitelka ze Základní umělecké školy Andrea Borovská k tomu dodává: "Lukášovi sice motivace k tvorbě nechybí, pro jiné žáky to ale může být obtížné. Snažím se tak pro ně vymýšlet různá videa a hlavně jim dávat zpětnou vazbu."

autoři: Markéta Šulejová , JMys | zdroje: ZUŠ Beroun , Akademie mentoringu uměleckého vzdělávání MenART
Spustit audio