Sýrová roláda
Po tomto v rozhlase se jen zaprášilo! Vyzkoušejte recept od naší redaktorky Zuzky Plíškové.
Budete potřebovat:
čtvrt litru mléka
50 g mouky
50 g másla
200 g strouhaného sýra
4 vejce
sůl, pepř
Na náplň:
300 g tvarohového sýra a trochu zakysané smetany
nasekaná pažitka
nakládaná paprika
1-2 stroužky česneku
a podle chuti navíc šunka, kyselá okurka, nastrouhané vařené vejce
Postup:
1. Máslo rozpustíme v rendlíku a přidáme mouku. Důkladně rozmícháme.
2. Přidáme mléko a mícháme. Až začne směs houstnout, přimícháme sýr.
3. Odstavíme z plotny, necháme povychladnout a zamícháme žloutky, sůl a pepř. Nakonec zlehka vmícháme sníh z bílků.
4. Těsto rozprostřeme na plech vyložený pečicím papírem, který potřeme olejem.
5. Pečeme asi 15 minut při 180 stupních. Necháme vychladnout.
6. Papriku a pažitku nasekáme, promícháme se sýrem, smetanou, prolisovaným česnekem a dochutíme solí a pepřem.
7. Směsí potřeme vychladlé těsto, srolujeme a opatrně přitom odlepíme pečicí papír.
8. Zabalíme do alobalu a necháme vychladit v lednici nejlépe do druhého dne. Poté krájíme na plátky.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.