Svoz starých vánočních stromků potrvá v Ostravě do konce ledna

22. leden 2019 12:14

Ještě do konce ledna mohou lidé na ostravských sídlištích odložit staré vánoční stromky ke kontejnerům. Společnost OZO Ostrava zahájila speciální svozy a každý den v týdnu putují na kompostárnu stromy z jiných městských částí.

Svozy se ale nevztahují na domkaře. „Lidé z rodinných domků mají možnost likvidovat vánoční stromky ve svých bio popelnicích, když je nastříhají na menší kousky, nebo je mohou odkládat ve sběrných dvorech,“ říká mluvčí společnosti Vladimíra Karasová.

Odpadová společnost bude stromky zpracovávat pomocí nového drtiče na biologicky rozložitelné odpady. Stroj za 5,7 milionu korun je desetkrát výkonnější než dosavadní a navíc mobilní, což městské firmě umožní rozšířit dosud poskytované služby.

Nový drtič se bude využívat při likvidaci vánočních stromů, ale bude zpracovávat také větve z ořezu stromů z veřejné zeleně a ze zahrad. Vzniklá dřevní štěpka se bude v sezoně míchat s trávou a dalšími rostlinnými odpady a bude tak využita k výrobě kompostu, který potřebuje kromě trávy právě i dřevo a suché listí.

autor: Klára Kohutová | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související