Svítí oranžová. Okres Uherské Hradiště je rizikový, od pondělí se s půlnocí zavírají restaurace i bary

11. září 2020 13:09

V pěti regionech včetně okresu Uherské Hradiště bude od pondělí 14. září podobně jako nyní v hlavním městě omezena otevírací doba stravovacích zařízení.

V druhém oranžovém stupni rizika nákazy novým typem koronaviru jsou po dnešní aktualizaci tzv. semaforu ministerstva zdravotnictví vedle Prahy nově okresy Beroun, Kladno, Kolín, Praha-východ a Uherské Hradiště. Úřad o tom dnes informoval v tiskové zprávě.

Stanislav Blaha

V těchto pěti regionech včetně okresu bude od pondělí 14. září podobně jako nyní v hlavním městě omezena otevírací doba stravovacích zařízení.

Na Uherskohradišťsku bylo podle ministerstva za posledních sedm dní diagnostikováno 53 nových případů nákazy na 100 000 obyvatel, za posledních 14 dnů jde o 82 případů na 100 000 obyvatel.

Podle ministerstva je vývoj v regionu nestabilní, hrozí významná eskalace, existuje riziko komunitního šíření, podíl případů bez prokázaného zdroje nákazy je kolem 30 procent, tedy na hranici komunitního šíření.

Deset procent testovaných má pozitivní výsledky. U případů, kde se prokáže zdroj nákazy, je zjištěna nejčastěji souvislost s výskytem nákazy v rodině nebo na pracovišti. Roste podíl nakažených mezi seniory, lidé starší 65 let tvoří více než 13 procent nových záchytů nemoci.

Restaurace a bary budou muset mít každý den zavřeno mezi půlnocí a 06:00.

Ve Zlínském kraji přibylo za poslední týden 221 potvrzených případů nákazy novým koronavirem. Týdenní nárůst je mnohem výraznější, před týdnem v kraji přibylo 89 případů, ještě o týden dřív jich bylo 82.

Do zeleného stupně pohotovosti, který značí výskyt nákazy bez komunitního přenosu, se nově posunuly regiony napříč republikou s výjimkou slezských.

Místo dosavadních deseti je takových oblastí 40. "Nejzatíženějšími regiony jsou Praha a Středočeský kraj, kde se objevuje počátek komunitního šíření. Ohniska nákazy evidujeme také v ostatních regionech, kde jsou však zdroje nákazy dohledatelné a virus se nešíří komunitně," uvedl v tiskové zprávě ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO).

Další okresy ve Zlínském kraji jsou bílé, tedy nerizikové.

Nový semafor MZ
Spustit audio

Související