Svezeme tzv. rychlodráhou mezi Kladnem a Prahou už v roce 2026? Celková modernizace trati bude podle odhadů stát 40 miliard korun

22. únor 2019 08:31

Vedení Kladna představilo veřejnosti projekt modernizace železniční trati do Prahy, která je podle železničářů jednou z nevytíženějších. Debaty, o kterou byl v sále ČVUT v areálu bývalých kasáren velký zájem, se zúčastnili taky zástupci železničářů. Podle nich má být kompletní modernizace úseku mezi Prahou a Kladnem hotová do deseti let. Celkové náklady odhadují zhruba na 40 miliard.

O projektu tzv. rychlodráhy Praha – Kladno se mluví už zhruba 30 let. „Varianta, která by mohla být pro Kladno zajímavá, tedy spojení města se zastávkou v pražském Veleslavíně, by mohla být už v roce 2026. Ale musíme splnit ekonomickou efektivitu jednotlivých projektů. To je věc, která se v současné době se zpracovává a budeme usilovat o evropské prostředky,“ potvrdil na čtvrtečním setkání s obyvateli Kladna Pavel Paidar ze Správy železniční dopravní cesty.

Pro Kladno je modernizace železnice do prahy stěžejní. „To, že se od nás bude možné dostat do Prahy v rozumném čase, vyvolá další příliv obyvatel. To bude míst další přínos pro město - nejen, že vybereme víc na daních, ale uživí se tu víc restaurací, víc sportovních klubů … Ale hlavně ubyde doprava přes město,“ dodává kladenský primátor Dan Jiránek (ODS)

Podle projektu má být trať elektrifikovaná a rozšířená na 2 koleje. Spojení Kladna s centrem Prahy by se tak mohlo zrychlit o 20 minut.

Spustit audio