Světový den rádia: Rozhlas se nemůže bez DAB+ v Německu rozvíjet

22. březen 2023

13. února se při příležitosti Světového dne rádia připomnělo v sousedním Německu několik významných milníků, díky kterým je tamní rozhlasová krajina v současnosti tak pestrá. Nezanedbatelnou roli má v tomto směru digitální rozhlas DAB+, jehož úspěšná pouť se začala psát před dvanácti lety zahájením budování první celoplošné sítě DR Deutschland.

„Digitalizace rozhlasu je na úspěšné cestě. Aktuální čísla z HEMIX (Home Electronics Market Index, pozn. red.) ukazují vysokou úroveň kolem dvou milionů DAB+ zařízení prodaných v roce 2022. Analogová technologie je nyní pro mnoho spotřebitelů zastaralá a rozhodnou se pro budoucí DAB+ přijímač,“ uvedla při příležitosti Světového dne rádia Sarah Warneke z výzkumné agentury GfK. Za úspěchem stojí mj. neustále se rozrůstající nabídka programů.

Stejně jako Česká republika i Německo si letos připomíná významné jubileum – sto let od zahájení rozhlasového vysílání. V Německu byla 29. října 1923 „poprvé podána informace, že rozhlas začíná bezdrátově vysílat hudební vystoupení“. Po váhavém začátku se z rádia stal absolutní hit. Pokud na začátku nebyl jediný posluchač, ke konci roku 1923 to bylo 467 platících posluchačů. K 1. lednu 1925 bylo registrováno už 500 tisíc posluchačů.

autor: lukpo
Spustit audio

Související