Světová premiéra ve Zlíně. Vozový park MHD jako první rozšířil prototyp elektrobusu Škoda E’City

12. únor 2020 11:33

Nový prototyp elektrobusu E’City je vybaven moderním informačním systémem, USB zásuvkami a klimatizací. Na baterie může jezdit i mimo trolejové vedení.

Nový elektrobus, který se dobíjí pomocí pantografu, podobně jako tramvaje, ze Škody Transportation byl dodán jako první a jediný do vozového parku Dopravní společnosti Zlín-Otrokovice (DSZO) před pár týdny.

„Nový elektrobus byl dopraven do Zlína a Otrokovic, ale zatím je v majetku výrobce a nebyl dopravní společnosti předán, nemá ani trvalou registrační značku. Probíhají na něm ještě některé zkoušky včetně zkušebních jízd bez cestujících, protože jde o prototyp tohoto vozu,“ uvedl pro Český rozhlas Zlín mluvčí DSZO Vojtěch Cekota.

Čtěte také

Ve Zlíně se tak jedná se o světovou premiéru nového elektrobusu ze Škodovky, potvrdil Českému rozhlasu Zlín mluvčí Škody Transportation Michal Tobrman. „Plzeňská Škoda Electric dodala do Zlína svůj zcela nový typ vozidla, který vyvinula ve spolupráci s výrobcem karosérie, koncernem Iveco. Elektrobus se vedle hlavního dobíjení při nočním stání v depu průběžně dobíjí i prostřednictvím trolejového vedení, které dopravce využívá k provozu trolejbusů,“ uvedl mluvčí.

Jedná se o plně nízkopodlažní vozidlo délky 12 metrů se všemi výhodami, kterými jsou městská vozidla MHD vybavena. „Jako jsou například vyklápěcí plošina pro osoby se sníženou pohyblivostí nebo pro matky s kočárky, upravený prostor uvnitř vozu pro bezpečné cestování těchto osob, moderní informační systém, USB zásuvky či klimatizace celého vozu,“ vyjmenoval Michal Tobrman.

Elektrobus Škoda E´City

Elekrobus Škoda E’City je zajímavý především modulární koncepcí výzbroje, která umožňuje velmi snadno přizpůsobit provedení a provoz vozidla na míru požadavkům konkrétního zákazníka. To se týká zejména různých variant provozu s ohledem na možnosti nabíjení, kdy není nutné budovat speciální nabíjecí místo, anebo délky a četnosti provozu na jednotlivých linkách.

autor: Tomáš Patrick Hyánek
Spustit audio

Související