Svěcení luhačovických pramenů, cykloturistika, koncert vážné hudby a mnohem více. Víkend bude pestrý

9. květen 2019

Nadcházející víkend nabízí nespočet různých kulturních akcí napříč celým Zlínským krajem.

Pátek, 10. května 2019

Nenechejte si ujít jedinečnou atmosféru tradičního Otvírání pramenů v Luhačovicích. Od pátku do neděle je připraven bohatý program, v němž se představí mimo jiné Janek Ledecký, historická vozidla a bicykly, cimbálovky, pěvecké sbory, folklorní soubory. Vyvrcholením bude slavnostní svěcení pramenů. Více k programu najdete na webu www.luhacovice.cz

Sobota, 11. května 2019

(H)radovánky - tradiční slavnostní otvírání Malenovického hradu s doprovodným programem pro celou rodinu jsou připraveny od 10 do 16 hodin.

Férovou snídani, která proběhne v sobotu 11. května se ve Zlínském parku Komenského. Zlínský piknik na podporu pěstitelů se tak přidá k více než stovce míst, kde se ve stejný čas sejdou tisíce lidí, aby vyjádřily svůj zájem o pěstitele v zemích Afriky, Asie a Latinské Ameriky. Akce začne v 10 hodin.

Klášterní kaple v Napajedlích bude v sobotu 11. května od 17 hodin znít hudbou. Smíšený pěvecký sbor Canticum Camerale se představí s dílem italského barokního skladatele Giovanni Valentiniho nazvaným Missa Ferdinandi. Stejný program sbor předvede 12. května od 16 hodin v kostele Panny Marie Pomocnice křesťanů ve Zlíně na sídlišti jižní Svahy.

V Babicích si dají sraz milovníci cykloturistiky v sobotu 11. května, aby se společně vydali na Jarní cyklovýlet. Z Babic se v 9:15 vyráží na 50 km dlouhý okruh: Babice – Staré Město – Buchlovice – Smraďavka – Boršice – Ostrožská Nová Ves – Kostelany nad Moravou – Rybárny - Babice.

Do Starého Města můžete sobotu 11. května vyrazit za sportem a charitou. V 15 hodin se v areálu Sportparku Rybníček rozběhne charitativní běh 2 míle pro Diakonii. Každý uběhnutý kilometr partneři běhu – Sběrné suroviny UH a Euregnia -  promění na peníze pro Diakonii.

Za dobrým vínem se vydejte do Starého Města. V místní sokolovně bude 11. května od 16 hodin probíhat 10. výstava vín. Zahraje cimbálová muzika Bálešáci.

autor: Pavel Vacek
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.