Sváteční tipy pro volný čas

26. prosinec 2002

Také vánoční svátky nabízejí řadu možností, jak prožít volný čas. Můžete se vydat za recesisty z Děčína. Netradiční zimní prohlídky připravili v řadě památek, například v pevnosti v Jaroměři-Josefově, v klášteře v Kladrubech u Stříbra, v zámku v Horšovském Týně anebo na hradě Kašperk na Šumavě. Těsně před štědrovečerní půlnocí se můžete vydat také na vánoční divadlo do Velhartic.

24.12. - STĚDRÝ DEN

Rozhodně mi dáte za pravdu, že nejhumánnější způsob, jak zprovodit svátečního šupináče ze světa, je jeho utopení. Myslí si to recesisté z děčínské Společnosti pro přepravu ročních období vodní cestou. Proto i na letošní Štědrovečerní dopoledne připravili "topení vánočního kapra". Jak dodává šéf recesistu Jaroslav Drahoc, tradiční rituál začíná v 11 hodin u Zámeckého rybníka v Děčíně.

Na Štědrý večer jsme zvyklí být doma, před půlnocí pak třeba jít do nejbližšího kostela na půlnoční mši. Naše plzeňská spolupracovnice Jana Mertová má však pro vás velmi zajímavý tip a to z Velhartic na Klatovsku. A jedinou podmínkou je teplé oblečení.

Do Velhartic se můžete také podívat v sobotu. V 18 hodin tam začíná Povídání o hvězdě - vánoční pásmo slova a hudby v podání plzeňské skupiny Filia v zámeckém křídle velhartického hradu.

Netradiční prohlídkou pevnosti v Jaroměři - Josefově si můžete zpestřit závěr letošního adventu. Na Štědrý den budou totiž výpravy do podzemí úplně jiné, než během roku. Podle správce pevnosti Davida Doubravy se tentokrát nezaměří na historické údaje, ale zamíří do míst, kam se návštěvník běžně nedostane.

První prohlídka josefovské pevnosti začne na Štědrý den už v 9 hodin, poslední pak vyrazí ve 12.45.

Na medvědí Štědrý den jste zváni do zámku v Českém Krumlově. Jak se medvědi budou těšit z dárečků v podobě sladkostí a ovoce se můžete přesvědčit už dnes dopoledne, od 10 hodin.

25.12. - 1. SVÁTEK VÁNOČNÍ - Boží hod vánoční

Prohlídky zaměřené na historii vánoc a život v klášteře připravili od 1. svátku vánočního pro návštěvníky pracovníci kláštera v Kladrubech u Stříbra v západních Čechách. Více nám prozradil kastelán Milan Zoubek.

Tradiční živý betlém s domácími zvířaty připravují na Boží hod vánoční ve Stěbořicích na Opavsku. Padesát amatérských herců a zpěváků předvede své umění před místním kostelem od 17 hodin. Návštěvníci se mohou těšit na tradiční scénky putování Panny Marie s Josefem do Betléma, Ježíšovo narození ve stáji či příchod Tří králů.

"Zkažené Vánoce" to je název tradiční vánoční bigbeatové zábavy se skupinou DIOGENES. Hrají 25.12. od 20 hodin v nově upraveném sálu Labín ve Staré Boleslavi. A na co lákají: na nejhorší způsob, jak využít božohódový večer, na zaručenou nudu, na nesehranou kapelu a na kamarády, které jste nesnášeli už ve škole.

26.12. - 2. SVÁTEK VÁNOČNÍ - Štěpán

Máte obavy, že se konzumace vánočních laskomin projeví na vaší váze? Tak spalte kalorie při vynášení zimy do hor s děčínskou Společností pro přepravu ročních období vodní cestou. Jak dodává šéf děčínských recesistů Jaroslav Drahoc, aktéři vyjdou na svojí zimní pouť na 2. svátek vánoční po 10. hodině dopolední od železniční zastávky v Malém Březně na Ústecku.

Už po jedenácté připravil zámek v Horšovském Týně na Domažlicku pro své návštěvníky vánoční prohlídky. Památka je tak až do 1. ledna otevřena každý den od 10 do 12 a odpoledne od 13 do 15 hodin. Podrobnosti připojuje kastelán Jan Rosendorfský.

Poněkud netradiční zimní prohlídky začínají na 2. svátek vánoční na hradě Kašperk na Šumavě v okrese Klatovy. Je to jedna z mála příležitostí, jak jej navštívit i mimo turistickou sezónu. Jaká překvapení na vás čekají, to už ví naše plzeňská spolupracovnice Jana Mertová.

Koledy a vánoční melodie budou ve čtvrtek od 15 hodin znít příbramskou galerií Zámeček. Doplní netradiční výstavu Betlémy z kovu a v kovu, kterou pořádá okresní hornické muzeum. Krásu kovových jesliček mohou návštěvníci obdivovat až do 12. ledna.

RŮZNÉ

Týden mezi svátky vánočními a Silvestrem mohou zájemci o kulturu strávit v příjemném prostředí Městského divadla Zlín, které pro volné chvíle připravilo bohatý program ve Velkém sále. Ve středu 25. prosince uvádí ve 14.30 hodin pohádku O pejskovi a kočičce. Ve čtvrtek 26. prosince ve 14.30 hodin je na programu inscenace s vánoční tematikou - Andělův betlém, jehož obnovená premiéra se konala v listopadu. V pátek 27. prosince v 19 hodin mohou diváci zhlédnout Čechovův Višňový sad, který je příběhem založeným na jemném předivu vztahů jednotlivých postav a kontrastů mezi iluzemi a realitou. Diváci se mohou těšit i na nádherné dobové kostýmy. V sobotu 28. prosince v 19 hodin pak uvádíme nejnovější inscenaci, premiérovanou začátkem prosince, Mozartovu Kouzelnou flétnu, opět plnou hudby s krásnou scénou. Neděle 29. prosince v 17 hodin bude patřit titulu Jak je důležité mít Filipa, který patří mezi divácky velice oblíbené.

Obdivovat více než 200 nejrůznějších betlémů mohou zájemci v těchto dnech také na Černé louce v Ostravě. Expozice představuje historické i soudobé betlémy z různých materiálů. Klasické dřevěné a slaměné betlémy doplňují figurky z kůže, keramiky, kovu a umělohmotných lahví. Poprvé v historii je v České republice vystaven i betlém z uhlí od Poláka Františka Piechy.

Samozřejmě i vaše akce se může objevit v našem servisu. Stačí napsat na náš email: vikend@rozhlas.cz.

Svátky plné pohody přeje za celý tým, který sváteční tipy připravil, redaktor Petr Doležel.

autoři: pet , Josef Suk , Jana Mertová , Miroslav Ponomarev , Jiří Šobr , rv
Spustit audio