Sušenkové řezy s ořechy a čokoládou

Zima je sice ještě daleko, ale i u vás doma s klesající teplotou určitě stoupá chuť na výborný čaj. A že k němu vždycky přijde vhod i něco drobného k zakousnutí?

Budete potřebovat

na těsto:

  • 225 g hladké mouky
  • 175 g másla
  • 65 g cukru
  • špetka soli

na dokončení:

  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 300 g hořké čokolády
  • cukr dle chuti
  • lískové ořechy (cca 200 g)

Postup:

  1. Změklé máslo nejprve vyšleháme s cukrem do pěny.
  2. Pak přidáme mouku a vypracujeme těsto, které zakryjeme a dáme asi na 30 minut do lednice.
  3. Plech vyložíme pečicím papírem nebo vymažeme tukem a vysypeme moukou.
  4. Těsto rozválíme a přeneseme na plech.
  5. Na několika místech propícháme vidličkou a pečeme při 175 stupních asi 20 minut.
  6. Necháme vychladnout.
  7. Mezitím si připravíme hmotu na dokončení: cukr necháme na pánvi zkaramelizovat.
  8. Poté zalijeme smetanou a vmícháme nahrubo nasekané ořechy a při mírném plameni mícháme, dokud se cukr znovu nerozpustí.
  9. Stáhneme z plotny a necháme asi 10 minut odpočinout.
  10. Poté vmícháme nasekanou čokoládu a necháme znovu krátce povychladnout.
  11. Jakmile bude směs méně tekutá, rozetřeme ji na vychladlý plát.
  12. Poté dáme na 2-3 hodiny do lednice a následně krájíme na drobné obdélníkové řezy.

autor: Zuzana Plíšková

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.