Studentskou ulici v Plzni čeká rekonstrukce. Motoristé musejí počítat s omezeními i s úplnou uzavírkou

9. leden 2019 15:15

Práce začnou v březnu a týkají se horní části Studentské ulice. Tedy úseku od Gerské ulice k sídlu Hasičského záchranného sboru.

Pro auta zůstane Studentská ulice většinou částečně průjezdná, ale očekává se i úplná uzavírka. Plzeňská pobočka Ředitelství silnic a dálnic doufá, že ani při úplné uzavírce doprava nebude kolabovat, protože horní část Studentské se dá objet Karlovarskou ulicí.

„Budou okamžiky, kdy bude Studentská ulice zcela uzavřena, což bude v prvopočátcích stavby, když se buduje bolevecký kanalizační sběrač. To znamená, že se ve středu té stavby hloubí osmimetrová jáma, kde se ukládá potrubí o průměru 1,4 metru. Vzhledem k nutnému manipulačnímu prostoru musíme Studentskou ulici zcela uzavřít. Objízdná trasa povede starou Karlovarskou ulicí. To bude po dobu dvou až tří měsíců. Poté nastane chvíle, kdy objížďka bude jednosměrná. To znamená, že jeden směr povede po Karlovarské a druhý po uvolněné části Studentské ulici,“ řekl provozní náměstek ŘSD Michal Syřínek.

Situační plán

Je třeba počítat i s omezením v křižovatkách se Žlutickou a Krašovskou ulicí. I ty čeká oprava. Jak se Studentská ulice změní, popsal ředitel plzeňského Ředitelství silnic a dálnic Zdeněk Kuťák: „Předmětem stavby je úprava šířkového uspořádání ulice Studentské a navazujících úseků místních komunikací. V rámci stavby je navrženo zvýšení počtu jízdních pruhů v křižovatce s Gerskou ulicí směrem do centra, rekonstrukce stávajících zálivů autobusových zastávek včetně jejich vybavení. Vytvoření nového zálivu ve Studentské ulici před křižovatkou s ulicí Krašovská ve směru z centra, a výstavba podélných parkovacích stání v ulicích Žlutická a Krašovská.“

Rekonstrukce vyjde na téměř dvě stě milionů korun

Dále se počítá s rekonstrukcí chodníků s pruhy pro cyklisty, celkovou obnovou kanalizace a nová bude i světelná signalizace. Celkově bude stát rekonstrukce 193 milionů korun. Z toho 105 milionů platí Ředitelství silnic a dálnic, 36 milionů vydá Vodárna Plzeň za kanalizační sběrač a 52 milionů má přichystáno město, které má na starost chodníky, místní komunikace, osvětlení nebo semafory.

Oprava Studentské je důležitá i kvůli budoucímu napojení na západní okruh. Jeho poslední část se začne stavět na podzim. Ovšem podle Zdeňka Kuťáka ještě důležitější je Studentská pro budoucí východní okruh.

„To je pro Plzeň naprosto klíčová stavba. Jejím dobudováním budeme prakticky propojeni s Východním i Severním Předměstím kapacitní komunikací, která bude mít nepochybně vliv na odlehčení dalších komunikací v centru města. Mám na mysli hlavně Karlovarskou, Klatovskou a Slovanskou třídu,“ upřesnil Zdeněk Kuťák.

První část východního okruhu Na Roudné-Plaská se začne také stavět letos na jaře. Rekonstrukce horní části Studentské ulice, v délce kilometr a 200 metrů, má skončit příští rok v srpnu.

autoři: Jana Kosová , jik
Spustit audio