Studenti Masarykovy univerzity pomáhali v Angole

1. říjen 2006

Zajímavou profesní zkušenost si prožili studenti Masarykovy univerzity v Brně. V rámci vzdělávacího projektu Kabinetu multikulturní výchovy Pedagogické fakulty 6 z nich odjelo do Angoly budovat centrum pro sociálně znevýhodněné děti. Studenti v centru dětem nabízeli různé volnočasové aktivity včetně výuky angličtiny.

"Projekt vznikl v roce 2005. Na Pedagogické fakultě máme Kabinet multikulturní výchovy, který zhruba pět - šest let se věnuje vzdělávání romského obyvatelstva a migrantů. Na základě tady těchto zkušenosti jsme se seznámili se skupinou Angolanů, kteří žijí na území Brna a Ostravy. A tady vznikla myšlenka, zda bychom se mohli i my podílet na aktivitách v rozvojové zemi, konkrétně v Angole." Říká Lenka Gulová, autorka projektu.

"Budíček jsme měli každý den ráno v šest hodin. Byli jsme čtyři a každý měl na starost něco jiného. Někdo se staral o centrum, jiný o výuku angličtiny ve škole. Já jsem v centru vedl ruční práce a zpracování materiálů." Prozradil Milan Jurča, student Pedagogické fakulty.

"Rozdíly tam jsou v tom, že nic nemají, žádné hračky. Takže jsou vděční za každý podnět. A tady v tom byla ta práce velmi jednoduchá ať jsme si připravili cokoliv." Uvedla Irena Tinková, studentka Masarykovy univerzity.

Největší zájem měly děti o kreslení, protože do té doby mnozí z nich nikdy předtím tuto možnost neměly. Dále také o různé skládačky a nejzábavnější hrou bylo pexeso." Dodává Jiří Miler, student Filozofické fakulty.

I když je teď centrum v Angolském městě Kuito uzavřeno, Lenka Gulová, z Katedry sociální pedagogiky Masarykovy univerzity v Brně, již nyní připravuje další projekt, který by centrum opět otevřel.

autor: Saskia Mišová
Spustit audio