Středoevropský unikát. Na tvrzi v Kurovicích odhalili židovský nápis ze 17. století

24. červenec 2019 14:03

Vyrytý text na stěně zní "Napsal Josef, syn Šimšona" a je asi 20 centimetrů dlouhý.

Na tvrzi v Kurovicích na Kroměřížsku dnes slavnostně odhalili další židovský nápis ze 17. století. Nadšenci pracující na obnově tvrze jej objevili v březnu na chodbě v prvním patře. Jeho autorem je zřejmě dítě. Veřejnost si bude moci nápis poprvé prohlédnout v neděli od 10:00 a 11:00 při komentovaných prohlídkách, řekl historik a památkář Karel Bartošek.

Vyrytý text na stěně zní "Napsal Josef, syn Šimšona" a je asi 20 centimetrů dlouhý. "Písmena jsou dva centimetry vysoká. Je to 110 centimetrů nad úrovní podlahy. Písmena jsou primitivní, neumělá. My se domníváme, že pravděpodobně se může jednat o nápis, který napsalo dítě," uvedl Bartošek.

Podle předsedy Sdružení pro záchranu a obnovu Tvrze Kurovice Martina Maliny se nápis našel náhodou. "Objevila ho dívčina, která byla součástí týmu, který odkrýval vrstvy omítek na chodbě. Naštěstí si toho všimla včas a celý nápis se nám zachoval," řekl dnes Malina.

Nápis na tvrzi v Kurovicích

Už před pěti lety se na stěně v druhém patře tvrze našly čtyři židovské nápisy, datované jsou do roku 1657. I v tomto případě jde o podpisy, ale pravděpodobně dospělých a vzdělaných mužů, kteří uvnitř tvrze žili. Jsou mnohem květnatější než nápis v prvním patře, autoři v nich vzdávají úctu předkům, obsahují i časové určení jejich vzniku. Původně byly interpretovány jako citace z tóry, to se však podle Bartoška podařilo vyvrátit.

Celý soubor nápisů nalezených na tvrzi považuje historik za unikátní. "Nikde jinde v České republice, na Slovensku a pravděpodobně ani v celé střední Evropě v jiném panském sídle nejsou," řekl Bartošek.

V Kurovicích zřejmě našli v druhé polovině 17. století útočiště židé z východní Evropy prchající před krvavým povstáním Bohdana Chmelnického. Tvrz tehdy byla součástí rozsáhlého panství hraběte Jana z Rottalu. Po třicetileté válce nejspíše potřeboval kvůli razantnímu úbytku obyvatelstva nové pracovní síly, využil tedy asi i prchající židy, které podle historiků dočasně ubytoval právě v tvrzi. "Je pravděpodobné, že Rottal jim poskytl přístřeší a oni poté pracovali v Holešově," řekl dnes izraelský velvyslanec Daniel Meron, který spolu s Malinou a kurovickou starostkou Lenkou Koutnou nápis odhalil.

autor: Michal Sladký | zdroj: ČTK

Související