Středeční Noční linka: Kdy se ve vaší rodině objevila krabice s pohyblivými obrázky – tedy televizor?

21. listopad 2018

Dnes je Mezinárodní den televize a tak nakoukneme do encyklopedie. První snímací elektronka spatřila světlo světa v roce 1923.

Prvni TV společnost se jmenovala Televisionett a založil ji John Baird v roce 1935. Ale první opravdový televizor by představen členům Royal institutu až v roce 1944. U nás bylo první vysílání televize spuštěno v roce 1953.

Vzpomenete si, kdy jste u vás doma měli první televizi? Jak vypadala?

Rodiče se zejména na hokej chodili dívat se strýčkovi, tak se scházela spousta fanoušků. Seděli na zemi a koukali na obrazovku velikosti tak 20x30 cm a byl to prý obrovský zážitek.

Naši televizi vystál tatínek v noční frontě před elektrem, ale zvítězil a přinesl! To bylo něco! Nikdo jsme se toho zázraku nesměli dotknout, jen otec důležitě zapínal a vypínal. Pamatuji si výraz oscilátor, ale vůbec nevím, co to bylo. A taky vím, že jsme v Brně měli výhodu - kromě dvou českých programů jsme chytali i Vídeň, to byli naši v sedmém nebi.

A co u vás, jak a kdy přistála ve vašem bytě televize? Na co si pamatujete? Jak vypadala a na co jste se dívali? Prý se tenkrát říkalo,že televize bude znamenat konec rozhlasu – no a vidíte, nebo vlastně slyšíte!

autor: Marcela Vandrová
Spustit audio