Středeční Noční linka: Geny jsou geny, aneb je to v nich

26. únor 2020

Všimly jste si někdy, třeba u svých dětí jejich gestikulace a mimiky a říkali jste si, že to snad není ani možné, aby to prováděli úplně stejně jako jejich otec nebo dědeček? Štvalo vás někdy dokonce, že vy samotní děláte věci, které jste neměli rádi na svých rodičích či jiných příbuzných? A také jste si mnohokráte povzdechly "geny jsou geny"?

O tom, že genetika je přímo věda hodná vědců, lékařů a dalších odborníků, tak o tom asi víme všichni. Ale přece jen si v praxi a v životě často říkáme, jak je to možné, že tenhle dělá tohle zrovna takto, jako to dělal jeho děda, kterého ale nikdy před tím v životě neviděl a nemohl se to tedy od něj naučit. A že si v životě neseme sklony nejen k pozitivnímu kopírování našich předků, ale i náchylnost ke konkrétním nemocem. Tím se možná také někteří zabýváte. Právě v této oblasti bychom mohli mnohému neveselému, doufejme i předejít!

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.