Středa: Dokázal jsem to...

15. duben 2015

Kdy jste si to v životě řekli a zvítězili nad problémem, komplikovanou situací, vážnou nemocí? Pochválíte se za to, jak jste se postavili životu a poprali s nepříjemnou situací? Znáte ten pocit, kdy jste si řekli „Dokázal jsem to!“ a byli sami na sebe hrdí? Možná jste díky síle a odhodlání dokázali změnit život nejen sobě, ale i druhým?

Do Noční linky nám napsal nevidomý Jan z Ostravy. Je mu 30 let a toužil zdolat jednu ze skal v Českém ráji. I když věděl, že pro jeho vážný zdravotní handicap, má i problémy s pohyblivostí to nebude jednoduché.

Rodiče jeho odhodlání podporovali, má zázemí a milující rodinu a sestra se rozhodla, že mu jeho přání společně s kamarády pomůže splnit. Pan Jan se připravoval fyzicky i psychicky na náročný výstup a letos na jaře se mu podařilo dotáhnout svůj sen dokonce.

I jiným handicapovaným tak dal najevo, že odhodlání člověka a víra dokáže divy. Dokázal to a může být na sebe právem hrdý. Zajímá ho, a proto nám napsal, zda i posluchači Noční linky mají podobnou zkušenost, ať už vlastní, nebo z okolí.

Život je boj a je jen na nás, jak jsme na něj připraveni. Mnohdy je to otázka naší síly, víry, odhodlání zvládnout situaci nebo problém. Postavit se životu a poprat s ním dokáží ti, kteří si uvědomí, že za ně nikdo nic neudělá a učiní rozhodný krok.

autor: kas
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.