Strážníci ve Vsetíně zabavili bezdomovci psa. Důvodem byly potíže s veřejným pořádkem.

14. květen 2007

Doposud nebývalé opatření museli před nedávnem učinit strážníci Městské policie ve Vsetíně. Jednomu z místních bezdomovců zabavili psa. Tento precedentní zákrok byl vyústěním dlouhodobých problémů s veřejným pořádkem. O tomto konkrétném případu i o dalších potížích s komunitou lidí bez domova a možnostech řešení jsme hovořili s policejním ředitelem Nikolajem Martinákem.

Jakým způsobem vůbec můžete na těchto lidech vymáhat dodržování zákonů a městských vyhlášek? To vymáhání je velice problematické, protože tyto osoby nemají prakticky žádné příjmy. Veškeré ukládání pokut je naprosto zbytečné, protože je stejně neplatí. Případné správní řízení by samozřejmě mělo také skončit pokutou a tak je zase bezpředmětné, aby s nimi bylo vedeno. Zabavení psa tak vidím jako jediný způsob jak se může město bránit jejich negativnímu jednání.

Jak bude s tím odebraným zvířetem naloženo? Zvíře je v současné době umístěno v útulku, který patří Technickým službám Vsetín. Tam bude až do doby než správní orgán rozhodne, zda je možné zvíře zabavit. Jestliže rozhodne, že ano, zůstane zvíře v útulku. Později pak může být předáno majiteli, který se o ně bude lépe starat.

Fakt, že psi bezdomovců ve Vsetíně jsou nebezpečným jevem, je zřejmý. Není to ale jediná z negativních věcí, kterou se tito lidé ve městě projevují. Občané si stěžují i na další negativní projevy bezdomovců, a to zejména v okolí místních supermarketů, kde je obtěžují například žebráním drobných a případně i dalšími projevy jako je popíjení alkoholu na veřejnosti. My se snažíme ty jejich negativní projevy eliminovat. V případě, že například leží opilý člověk na veřejném prostranství, snažíme se to řešit jako přestupek proti veřejnému pořádku a případně proti občanskému soužití. Opakuji však znovu, že tito lidé si z našich pokut a domluv nic nedělají, protože ví, že jim není co vzít.

Existuje vůbec možnost jak změnit přístup k bezdomovcům a lépe vymáhat dodržení všech zákonů a předpisů? My máme velmi omezené možnosti. Myslím si, že je tady obrovský dluh našich zákonodárců, kteří by měli upravit legislativu tak, aby města, případně jejich výkonné složky, měla možnost reálně bojovat s těmito negativními jevy. To znamená změnit přestupkový zákon a já bych se přimlouval i za to, aby v některých oblastech dostala města podstatně větší pravomoci ve tvorbě svých vlastních interních vyhlášek a předpisů.

autor: rv
Spustit audio