Stodola s rodinným domem je stavbou roku. Bystřice pod Lopeníkem v ní slaví Velikonoce i Vánoce

Uznání Lidová stavba roku za příkladnou obnovu lidové architektury získala od Zlínského kraje Bystřice pod Lopeníkem.

Bystřice pod Lopeníkem zrekonstruovala historický rodinný dům se stodolou. Objekty zřejmě pocházejí z první poloviny 19. století a nyní slouží jako muzeum. S jejich opravou pomáhali i místní obyvatelé, řekl starosta Martin Gavenda (nezávislý).

„Chtěli jsme, aby muzeum, které v opravených prostorách vznikne, bylo živé. Aby tam chodily naše děti ze školy a připravovaly tam Vánoce, Velikonoce, pletly tatary. A to se nám povedlo. Stodolu využíváme i k výstavám či k prezentacím našich šikovných lidí, kteří něco vytvářejí,“ přiblížil starosta Martin Gavenda.

Obec získala dům se stodolou od původní majitelky v roce 2015 za zhruba 650 000 korun. 

Kopanice ožívají díky mladým, zjistil při svém putování Marek Šalanda

Marek Šalanda na cestě

Devět dní putování už má za sebou cestovatel Marek Šalanda. V těchto dnech ho trochu trápí terén, kterým hranice mezi Českem a Slovenskem prochází.

Obec v muzeu pořádá oslavy Velikonoc a Vánoc. Část domu zabírá expozice představující život na vesnici, především v první polovině 20. století.

"My jsme udělali letáček do obce a podařilo se nám nasbírat spoustu věcí od lidí, které měli ve stodolách, na půdách. Část věcí jsme použili do expozice v přední části objektu. Zbytek máme schovaný. Nejstarší exponát je lednice z roku 1920, do které se dolů do vyplechované části dával ještě led," řekl Gavenda.

Obec za úspěch v soutěži získala odměnu 50 000 korun. Vítěze vybírali radní Zlínského kraje na základě doporučení odborné komise. Kromě objektů v Bystřici pod Lopeníkem se do soutěže letos přihlásili i majitelé opraveného rodinného domu číslo popisné 77 v Komárně na Kroměřížsku, chalúpky Picúch ve Vlčnově na Uherskohradišťsku a sušírny ovoce ve vsetínské části Rokytnice.

Zlínský kraj soutěž pořádá od roku 2008. Loni ocenění získala majitelka Trchalíkovy usedlosti číslo popisné 210 v Šumicích na Uherskohradišťsku. Předloni uspěla obec Vlachovice na Zlínsku s rekonstrukcí usedlosti číslo popisné 115, ve které je Muzeum lidové kultury a tradic Vlachovska.

Související