Stav hospitalizovaných horníků je beze změn. Pozůstalým lidé přispěli už téměř 5 milionů

28. prosinec 2018 10:54

Zdravotní stav dvou horníků hospitalizovaných ve Fakultní nemocnici Ostrava po výbuchu metanu v Dole ČSM ve Stonavě na Karvinsku zůstává beze změn. Vážněji zraněný muž je v kritickém stavu na jednotce intenzivní péče, druhý se dál léčí na standardním pokoji, řekla dnes mluvčí nemocnice Naďa Chattová.

Při neštěstí minulý týden ve čtvrtek zemřelo 13 lidí, z toho 12 Poláků. Dalších deset horníků bylo zraněno, tři skončili v nemocnicích, jeden byl ale propuštěn už den po explozi.

Primář oddělení rekonstrukční chirurgie Ladislav Petráš ve středu uvedl, že u muže v kritickém stavu, který je popálený na polovině těla, se lékaři chystají na operace. Budou mu muset odstranit nekrotické úseky kůže a zahájit transplantace. U druhého zraněného horníka, který měl popáleniny na zhruba deseti procentech těla a další poranění, lékaři usilují o stabilizaci jeho stavu tak, aby mohl být co nejdříve propuštěn.

V severní lokalitě Dolu ČSM byla ve čtvrtek, tedy týden po neštěstí, obnovena těžba. Horníci fárají do zbývajících částí, které nebyly zasaženy neštěstím. Mluvčího OKD Ivo Čelechovský dnes ČTK řekl, že situace v dole zůstává neměnná. Funguje běžný pracovní provoz a v podzemí se stále pracuje na dotěsňování hrází tak, aby byly pevné. Oblast 29. sloje, kde explodoval metan a následně tam vypukl požár, totiž byla uzavřena výbuchuvzdornými hrázemi. Uzavřený prostor má rozlohu přibližně 500 krát 500 metrů. Průběžně jsou prostřednictvím sond odebírány vzorky.

Sbírky pro pozůstalé

Rodinám po 13 hornících lidé poslali už téměř 5 milionů korun. Ještě ve středu bylo na účtech asi 740 tisíc korun. Jedno konto spravuje Spolek Svatá Barbora, peníze přerozdělí mezi sirotky. Druhé konto zřídila Nadace OKD, peníze ze sbírky pomohou všem rodinám pozůstalých bez ohledu na to, zda v nich jsou děti.

Částky na účtech obou sbírek od čtvrtku výrazně vzrostly, když se na konta po svátcích začaly připisovat i platby z jiných bank. Peníze navíc lidé stále posílají, řekly zástupkyně obou organizací.

Peníze pro sirotky mohou lidé posílat na účet spolku Svatá Barbora 1657156389/0800 s variabilním symbolem 20122018, který odpovídá datu neštěstí. Finance budou směřovat pouze sirotkům. Jejich přesný počet se spolek stále snaží zjistit.

Druhý účet zřídila Nadace OKD společně s těžařskou společností OKD. Celkový výtěžek bude stejným dílem rozdělen postiženým rodinám z důlního neštěstí bez ohledu na to, zda jsou v nich děti. Číslo účtu je 342342342/0800. I na tento účet lze stále posílat peníze.

Výbuch metanu otřásl podzemím dolu ve čtvrtek odpoledne. Na povrch se záchranářům podařilo dostat zpočátku jen tělo jedné oběti. Další tři mrtvé vyprostila šestičlenná četa záchranářů v neděli, když na místě neštěstí dělala předběžný průzkum. Po výbuchu se v médiích objevily spekulace o manipulacích s čidly metanu, společnost OKD se proti takovým tvrzením ohradila.

autor: tif | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související