Startuje Český rozhlas Zlín, vysílání zahájí úderem jedenácté hodiny

1. listopad 2017

V Baťově vile aktuálně připravují vysílání pro zlínské posluchače téměř dvě desítky pracovníků, kteří pravidelně vyrážejí i na Valašsko, Hanou či Slovácko.

Úderem jedenácté hodiny dopolední bude zahájeno vysílání Českého rozhlasu Zlín. Nová stanice veřejnoprávního média, která však stojí na pevných základech tamního studia, si zvolila pro svůj start opravdu symbolické datum. Český rozhlas Zlín naváže na šedesátiletou historii tamní redakce. Signál bude šířen z vysílačů umístěných v Uherském Hradišti (99,1 MHz), Uherském Brodě (107,3 MHz), Vsetíně (89,5 MHz) a Zlíně (97,5 MHz).

Přesně úderem jedenácté spustí znělku nové regionální stanice generální ředitel Českého rozhlasu René Zavoral. Prvními hosty slavnostního vysílání u moderátorky Andrei Kratinové budou hejtman Jiří Čunek a primáš Hradišťanu Jiří Pavlica. Ten také složil speciálně pro zlínské studio hudební zdravici. V poledne pak moderátorskou štafetu převezme herec Zdeněk Junák. Ten spolu s ředitelem Českého rozhlasu Brno a Českého rozhlasu Zlín Jaromírem Ostrým představí nové moderátory ranního a odpoledního bloku. Petr Uhřík bude Dobré ráno, Moravo uvádět od 2. listopadu, kdy ho posluchači uslyší už od pěti hodin ráno.

To odpoledního moderátora Pavla Vacka s jeho Rendez-vous posluchači uslyší už v první den samostatného vysílání Českého rozhlasu Zlín. Začne hodinu po poledni a posluchače v něm mimo jiné čekají zdravice osobností, přímo do vysílání tak přispěje Pavel Zedníček nebo Zdeněk Hrachový z kapely Fleret. O své roli Jana Antonína Bati bude mluvit zlínský divadelní herec Rostislav Marek a o rozhlasové práci dlouholeté spolupracovnice zlínského rozhlasu Věra Hotařová a legendární Marie Woodhamsová. A ke slyšení budou i perly z rozhlasového archivu. Posluchači uslyší rozhovory s Danou Zátopkovou a Miroslavem Zikmundem.

V Baťově vile aktuálně připravují vysílání pro zlínské posluchače téměř dvě desítky pracovníků, kteří pravidelně vyrážejí i na Valašsko, Hanou či Slovácko a snaží se zachytit tradice i současnost regionu. Český rozhlas Zlín posluchačům přináší nejen každodenní pravidelné zpravodajství. Jeho redaktoři připravují v pracovních dnech ranní i odpolední vysílání, které nabízí servis, poučení a zábavu, ale i rozbor aktuálních problémů regionu. Pro zájemce o prohlídku Baťovy vily pořádá Český rozhlas Zlín prohlídky, při kterých se lze seznámit nejen se zajímavostmi rozhlasového vysílání, ale i samotné stavby. V budově je zachována třeba původní Baťova „oválná“ pracovna se slavnou mapu surovin, kterou si nechala firma vytvořit.

autoři: lukpo , ska , Tomáš Fránek
Spustit audio