Starostou Kroměříže zůstává Němec, bude mít čtyři místostarosty. ANO končí v opozici

1. listopad 2018 17:04

Na dnešním ustavujícím zasedání zastupitelstva dostal Jaroslav Němec 17 hlasů z 27 přítomných zastupitelů.

Starostou Kroměříže zůstane v dalších čtyřech letech Jaroslav Němec, lídr vítězného hnutí Nezávislí.

Vládnoucí koalici vytvoří Nezávislí se třemi zastupiteli za Zdravé Kroměřížsko, dále s ODS a nezávislými osobnostmi, s Piráty a s ČSSD. V sedmadvacetičlenném sboru mají dohromady 16 křesel.

V opozici bude hnutí ANO, uskupení KDU-ČSL, ZVUK 12 a nezávislí, dále KSČM a také poslední zastupitel Zdravého Kroměřížska a jeho lídr Richard Kreml.

Dohodnuto, podepsáno. Starostou Kroměříže bude Jaroslav Němec

Volby Kroměříž 2018

V Kroměříži dnes podepsali koaliční smlouvu vítězné hnutí Nezávislí, tři zastupitelé zvolení za Zdravé Kroměřížsko, ODS a nezávislé osobnosti, Piráti a ČSSD.

První místostarostkou se stala Daniela Hebnarová, jednička na kandidátce ODS a nezávislých osobností. Posty dalších místostarostů obsadí Vít Peštuka zvolený za Zdravé Kroměřížsko, lídr Pirátů Vratislav Krejčíř a jednička sociálních demokratů Karel Holík. Ve všech případech jde o uvolněné funkce. V minulém volebním období mělo město původně tři místostarosty, po rezignaci současného předsedy Sněmovny Radka Vondráčka (ANO) se jejich počet snížil na dva.

V devítičlenné radě města usednou za Nezávislé i Jana Janoušková a Tomáš Třasoň, za ODS Lumír Francek a za Zdravé Kroměřížsko Yvonna Smělíková. Zastupitelé dnes zvolili i předsedu finančního výboru, kterým se stal Třasoň (NEZ), a také předsedu kontrolního výboru, jenž připadl zástupci opozice Tomáši Opatrnému (ANO).

Vznik koalice nebyl jednoduchý. V polovině října ohlásili snahu o vytvoření koalice zástupci Nezávislých, Zdravého Kroměřížska, Pirátů a ČSSD. Měli by těsnou většinu 14 křesel. O několik dní později však lídr Zdravého Kroměřížska oznámil, že vznik navrhované koalice nepodpoří. Zbylých 13 zastupitelů, kteří o vznik koalice na avizovaném půdorysu stáli, proto s nabídkou účasti v ní oslovili uskupení ODS a nezávislé osobnosti.

autor: pes | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související