Starostku Chropyně soud zprostil obžaloby. Kvůli neodvezené suti nebude potrestána

6. září 2019 09:03

Starostce hrozilo až pětileté vězení, vinu odmítla.

Okresní soud v Kroměříži dnes zprostil starostku Chropyně na Kroměřížsku Věru Sigmundovou (ČSSD) obžaloby z porušení povinnosti při správě cizího majetku a zneužití pravomoci úřední osoby.

Státní zástupce ji vinil z toho, že schválila proplacení faktury na téměř 1,1 milionu korun z rozpočtu města firmě, která rekonstruovala tenisové kurty, přestože neodvedla část smluvených prací. Týkaly se odvozu vytěžené suti. Starostce hrozilo až pětileté vězení, vinu odmítla.

Podle státního zástupce Radima Daňhela Sigmundová nechala peníze v roce 2015 vyplatit firmě Funny Sport z bankovního účtu města. Částka podle něj obsahovala i odměnu přes 320 000 korun za odvoz suti, i když podle obžaloby starostka věděla, že dělníci materiál neodvezli a část práce tedy neprovedli. Podle obžaloby tak neúčelně a nehospodárně nakládala s majetkem města. Žalobce navrhoval pro starostku peněžitý trest 50.000 korun, jako alternativu podmínku na dva až tři roky.

Sigmundová proces považuje za účelový a politicky motivovaný. Podle ní pracovníci při opravě kurtů před čtyřmi lety vytěžili víc suti, než bylo v projektu. Firma v roce 2016 městu oznámila, že část vytěženého materiálu zůstane na místě, uvedla.

Radnice v témže roce stavbu reklamovala, hlavně kvůli nekvalitnímu povrchu obou kurtů. Součástí reklamace byl podle starostky i odvoz suti vytěžené nad rámec rozpočtu stavby. Hřiště se poté několikrát znovu upravovala a suť z nich zmizela. Obhájkyně Sigmundové navrhla, aby její klientka byla zproštěna obžaloby.

Sigmundová tvrdila, že věcnou a faktickou správnost faktur kontrolují na základě organizačního řádu městského úřadu vedoucí odborů a pověření referenti. Kontrolují podle ní také to, zda byly fakturované práce udělány. Pod faktury nad 50 000 Kč připojuje starostka svůj podpis.

V červnu kroměřížský okresní soud nepravomocně zprostil Sigmundovou a tajemníky chropyňského městského úřadu obžaloby z nezákonného uzavírání dohod na provedení práce. Všem hrozilo až pět let vězení, vinu popírali.

Podle žalobce uzavírali tajemníci se starostkou v letech 2015 a 2016 dohody o provedení práce na činnosti, které měla ze zákona vykonávat v rámci své funkce. Týkalo se to hlavně zpracování dokumentů strategického rozvoje města a regionu. Za to podle žalobce pobírala peníze navíc. Škoda způsobená městu činila podle něj 99 000 korun. Případem by se měl po odvolání státního zástupce zabývat krajský soud.

autor: pes | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související