Starostkou Uherského Brodu je Miroslava Poláková. Volebního jednání se zúčastnily stovky lidí, zněl potlesk i pískot

8. listopad 2022 11:42

Zastupitelé v Uherském Brodě 7. listopadu 2022 zvolili nové vedení města v čele s nezávislou starostkou Miroslavou Polákovou. Ustavující zastupitelstvo sledovaly v zaplněném Domě kultury stovky lidí. Na klidný průběh dohlíželi i městští strážníci.

Čtěte také

Starostkou Uherského Brodu na Uherskohradišťsku zvolili zastupitelé 7. listopadu 2022 nestraničku Miroslavu Polákovou, která kandidovala za Nezávislé za rozvoj města. Ve funkci střídá lidovce Ferdinanda Kubáníka, který byl v čele města v uplynulých čtyřech letech. Na ustavujícím zastupitelstvu podpořilo kandidaturu Polákové na starostku 14 z 27 přítomných zastupitelů.

Během pětihodinového jednání ustavujícího zastupitelstva, které se konalo před zaplněným Domem kultury, zněl potlesk, pískot, občasné výkřiky i osobní útoky. Vypjatou atmosféru způsobila kandidatura Miroslavy Polákové na post starostky města. Ta totiž kandidovala za Nezávislé za rozvoj města, po volbách ale přešla k opozici a zajistila jí tak těsnou většinu v zastupitelstvu.

Na jednání v Uherském Brodě byl i redaktor Českého rozhlasu Zlín Michal Sladký a zaznamenal místní atmosféru i vyjádření nové starostky.

Koaliční smlouvu v Uherském Brodě po volbách podepsalo vítězné hnutí ANO se sdruženími Vstřícnost, slušnost, komunikace a Brod žije! (STAN). Doplnila je Miroslava Poláková, která kandidovala za Nezávislé za rozvoj města. Koalice má v zastupitelstvu 14 z 27 křesel.
Další dva zastupitelé za Nezávislé za rozvoj města, KDU-ČSL a ODS zamířili do opozice. Tyto tři subjekty tvořily koalici na uherskobrodské radnici v minulém volebním období.
Novou starostkou se stala Miroslava Poláková, která bude funkci vykonávat jako uvolněná, tedy s nárokem na plný plat. Uvolněnými místostarosty zvolili zastupitelé lídra ANO ve městě Ivana Lásku (ANO) a lídra kandidátky Vstřícnost, slušnost, komunikace Ladislava Kryštofa (ČSSD). Kromě starostky a místostarostů zasednou v radě města ještě Martin Kovařík (ANO), Radek Všetečka (ANO) a Ivana Poslušná (ANO), za uskupení Vstřícnost, slušnost, komunikace nestraníci Petr Bílavčík a Roman Švehlík a za Brod žije! (STAN) Richard Kastner (STAN).

Spustit audio

Související