Starostce Chropyně hrozí podle obžaloby za zneužití pravomoci až pětileté vězení. Jsem nevinná, říká Sigmundová

Okresní soud v Kroměříži se dnes začal zabývat případem zneužití pravomoci na radnici v Chropyni.

Starostka Věra Sigmundová z ČSSD spolu se dvěma tajemníky Jaroslavem Kotulou a Jiřím Roseckým čelí obžalobě z nezákonného uzavírání dohod na provedení práce.

V případě prokázání viny jim hrozí až pětileté vězení. Celková škoda způsobená městu je 99 tisíc korun.

Chropyně znemožní těžbu štěrkopísku. Může ji to stát miliony

Chropyně s rybníky a zámkem

Chropyně na Kroměřížsku chystá změnu územního plánu. Měla by znemožnit těžbu štěrkopísku v lokalitě Hejtman. 

Podle státního zástupce Radima Daňhela uzavírala Sigmundová s tajemníky v letech 2015 a 2016 dohody o provedení práce na činnosti, které měla ze zákona vykonávat v rámci své funkce. Šlo především o zpracování dokumentů týkajících se strategického rozvoje města a regionu. Za to údajně pobírala peníze navíc

Sigmundová dnes u soudu uvedla, že nic nespáchala a cítí se nevinná. "Škodu jsem městu nezpůsobila. Byla to práce nad rámec mých povinností. Jednalo se o administrativní činnost, která nespadala do náplně práce starostky," řekla Sigmundová. Uzavírání dohod bylo podle ní vždy iniciativou tajemníka města, který také stanovoval výši odměny za odvedenou práci. Míní, že dohody na provedení různých prací uzavírali tajemníci i s předchozími starosty města.

Současný tajemník Rosecký řekl, že práce, na které s ním Sigmundová uzavřela dohodu, nespadají do funkce starostky. Uzavírání dohod potvrdil i bývalý tajemník Kotula. Uvedl, že starostku si pro práci vybral díky jejím zkušenostem.

Trestní oznámení podal opoziční zastupitel Michal Vlasatý z uskupení Společně pro Chropyni. Není to poprvé, tři oznámení už policie odložila jako neopodstatněné. Momentálně policie řeší další. Na osobní motivaci zmiňovaného zastupitele dnes upozorňovala před soudem i starostka Sigmundová

Soudce Petr Marák odročil hlavní líčení na 4. dubna, kdy bude pokračovat výpověďmi svědků. Není vyloučeno, že soud vynese rozsudek.

autor: pes
Spustit audio

Související