Starosta Kroměříže opouští hnutí ANO, do voleb půjde jako nezávislý

18. duben 2018 15:45

Kroměřížský starosta Jaroslav Němec opouští hnutí ANO, za které byl ve volbách v roce 2014 zvolen.

Jako důvod uvedl dlouhotrvající neshody s vedením kroměřížské organizace ANO a špatnou komunikaci. Ve funkci starosty by rád volební období dokončil, záleží podle něj na zastupitelích. V podzimních komunálních volbách hodlá kandidovat jako nezávislý. Předseda kroměřížské místní organizace ANO Miroslav Sadílek výtky odmítá.

Podle Němce se neshody v ANO začaly výrazněji projevovat v době, kdy se vyjednávala akcionářská dohoda týkající se společnosti Vodovody a kanalizace Kroměříž.

Spory o vodu

"Jak je známo, čelní představitelé místní organizace a oblastní organizace vyjádřili nesouhlas s navrženým obsahem akcionářské dohody a při schvalování dohody se hlasování zdrželi. Učinili tak jako jediní zastupitelé. Přitom jde o zásadní dokument, který brání privatizaci vodárny i zvyšování ceny vody a také otevírá cestu k evropským i státním investicím do infrastruktury," uvedl Němec.

Lidé v Kroměříži dostávají zdarma kompostéry. Může je mít každý, radnice zrušila omezení

Radnice rozdá lidem kompostéry

Kroměřížská radnice začala obyvatelům rozdávat kompostéry. Zrušila omezení v podobě seznamu ulic, jejichž obyvatelé měli nárok na kompostér.

Má výhrady i ke komunikaci s vedením kroměřížského ANO. "V rámci stability jsem se snažil neshody ustát, ale dále už to nejde. Za všechno mluví dění ohledně nadcházejících komunálních voleb. Na můj březnový dopis s otázkou, zda se mnou ANO počítá jako s lídrem do voleb, dosud nikdo neodpověděl. Až v Týdeníku Kroměřížska v úterý 17. dubna jsem si přečetl vyjádření pana předsedy Sadílka, že mám prý na kandidátku dveře otevřené. Taková komunikace ve mně moc důvěry nebudí," uvedl starosta.

Podle Sadílka o podobě kandidátky ANO do komunálních voleb v Kroměříži rozhodne sněm ve čtvrtek 26. dubna. "Na oficiální dopis jsme mu (starostovi) odpovídali, myslím, tento týden. Asi už neměl trpělivost," řekl dnes ČTK Sadílek.

Špatnou komunikaci místní organizace ANO vytýkala naopak Němcovi. "Když jsme se ho jakožto hnutí, které ho instalovalo do funkce, ptali, co se děje na radnici, tak řekl, že všechno je na úřední desce," uvedl Sadílek.

Bude kandidovat jako nezávislý

Podle místostarosty Marka Šindlera (ČSSD) by Němcův odchod z hnutí ANO neměl znamenat žádné změny ve vedení města. Jeho rezignaci na starostu rozhodně požadovat nebude. "Nepředpokládám, že bychom něco takového jako sociální demokracie iniciovali," řekl Šindler.

Pro opoziční zastupitelku a bývalou starostku Danielu Hebnarovou (ODS) je Němcovo vystoupení z ANO novou informaci. "S kolegy z ODS jsme zatím neměli možnost prodiskutovat, jak se k věci postavíme," řekla Hebnarová.

V podzimních komunálních volbách hodlá Němec opět kandidovat, tentokráte jako nezávislý. "V květnu zveřejním další informace, jako nezávislý mohu lépe hájit zájmy našich občanů," uvedl Němec.

Řada věcí se podle něj povedla, další jsou rozpracované a rád by je dotáhl do konce. Zmínil například investice, jako jsou nový parkovací dům, startovací a sociální byty nebo opravená sportoviště.

V Kroměříži se po minulých volbách na koalici domluvilo vítězné hnutí ANO s ČSSD, volební koalicí KDU-ČSL, ZVUK 12 a nezávislí a seskupením Zdravé Kroměřížsko. V sedmadvacetičlenném sboru mají 17 křesel. V opozici je ve volbách druhá ODS, Volba pro Kroměříž a KSČM.

autor: pes | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související