Stanice BonGusto dnes odvysílá poprvé pořad o vaření ve formátu Ultra HD

17. únor 2016

Obsahu ve čtyřikrát vyšším rozlišení, než jakým je Full HD, je stále poskrovnu. Dostanou se k němu ale i zájemci z Česka.

Německý kulinářský kanál BonGusto dnes odvysílá poprvé pořad o vaření ve formátu Ultra HD, tedy rozlišení 4K. Půjde konkrétně o „Meine Familie & Ich TV: Gastspiel“. Ve standardním a vysokém rozlišení (HDTV) bude dostupný klasickou cestou, tedy u kabelových operátorů na tamním trhu a na satelitu, v nejvyšší kvalitě pak prostřednictvím demo kanálu UHD 1 od společnosti SES. Zdali bude vysílání zde kódované, je otázkou. UHD 1 je kryptovaná denně pouze v čase 20:00 až 8:00, kulinářská show se vysílá od 18:15 do 18:45. Pro kódování signálu však mluví fakt, že BonGusto funguje jako placená televize.

Obsahu ve čtyřikrát vyšším rozlišení, než jakým je Full HD, je stále poskrovnu, ale dostanou se k němu už i čeští diváci. První programy ve formátu Ultra HD se už objevily v uplynulých měsících na satelitech, zejména pak pozici 19,2 stupně východně. K dispozici jsou tu například stanice Insight UHD nebo Fashion 4K a dále pak několik demo kanálů – SES Ultra HD nebo Canal+ UHD. Obsah ve formátu 4K lze také najít v chytrých televizorech (Smart TV), a to díky službám FilmBox Live nebo Netflix. Ultra HD tituly začne nabízet i služba Banaxi. Jedním z možných kanálů pro nejvyšší kvalitu obrazu je i YouTube.

autor: lukpo
Spustit audio