Stále nepřístupný je památník Mohyla v Tachově. Důvodem je jeho havarijní stav

12. únor 2019 14:15

Místo, které připomíná více než 230 obětí pochodu smrti, je ve špatném stavu. Tachovská radnice proto loni na konci roku památník uzavřela a chystá jeho opravu.

Kolem památníku, tedy návrší, kterému dominuje sloup s trnovou korunou, jsou natažené pásky a je tu vysvětlující cedule, že místo je v havarijním stavu a lidé se proto nemají přibližovat. Tak je to zhruba od začátku prosince. Tehdy se při namátkové kontrole ukázalo, že sloup je poškozený, v dolní části se odloupl kus betonu a konstrukce je zrezivělá. Havarijní stav pak potvrdilo i statické posouzení, podle kterého dokonce hrozí zřícení sloupu.

Mohylu chce město Tachov samozřejmě zachovat. V úvahu přicházejí dvě možnosti - buď poškozený sloup s trnovou korunou opravit, nebo vytvořit repliku. Podle Soni Vrbové z Odboru rozvoje a investic městského úřadu Tachov se připravuje úprava celého areálu včetně zeleně.

Právě dnes na místě zástupci města jednali s památkáři a dalšími dotčenými orgány a organizacemi o tom, jak památník opravit. Město investuje do opravy vlastní prostředky, chce využít i dostupné dotační tituly.

Pietní místo je tu od roku 1948 a konají se tu vzpomínkové akce. Vzhledem k plánované opravě letos tady pietní akt v dubnu nebude. Přesto město podle Soni Vrbové místo provizorně upraví tak, aby sem lidé mohli přijít a vzpomenout.

autoři: Lukáš Milota , jik
Spustit audio