Srst funguje jako izolant proti horku i chladu, zvíře v létě rozhodně neholte!

17. červen 2019

Pes se v horkých dnech ochlazuje dýcháním přes jazyk s otevřenou tlamou, pokud má hustou srst, můžete ji zkrátit, ale určitě ne úplně oholit.

Dále lze psovi otřít tlapky i jiné partie (břicho, hlavu) mokrým ručníkem. Musí mít stálý přístup do stínu a k vodě, aby se mohl napít, což platí i pro ostatní domácí zvířata. V horku nenuťte psa ke sportovním výkonům, dopřejte mu dostatek odpočinku.

Ať vás ani nenapadne nechávat psa v letních vedrech zavřeného v automobilu. Také pro zvíře platí, že by nemělo být vystavováno teplotním šokům. Některý pes uvítá kropení vodou z hadice, ale ohlídejte, aby nebyla ledová.

Koupání v přírodě je lepší v tekoucí vodě, ani mořská voda psovi nevadí. Dbejte na to, aby měl dostatek času na proschnutí srsti na vzduchu, jinak hrozí zapaření. Problematická pro něj může být stojatá voda se sinicemi. Držte psa v bezpečné vzdálenosti od splavu a prudkého toku.

Kočku nenechávejte v místnosti s otevřenou ventilačkou, obvykle se snaží protáhnout ven a může to skončit tragicky. Pozor také na otevřené balkónové dveře, kočka by mohla z balkónu snadno spadnout.

Z jakého důvodu mají psi s krátkým čumákem v horku větší problémy? Je lepší počkat s kastrací zvířete a s plánovanými operacemi na chladnější dny? Proč jsou momentálně jako ochrana zvířete před klíštětem nejlepší tablety?

autor: Soňa Vaicenbacherová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio