Sprejeři v Chrudimi poničili část městských hradeb i altány v parku

13. únor 2019

Sprejeři v Chrudimi si po svém vyzdobili třeba i část městského opevnění. Autory několikametrových nápisů teď hledají policisté. A chrudimská radnice hledá způsob, jak podobným případům zabránit.

Škoda, kterou vandalové způsobili, zatím ještě není vyčíslená. Ale určitě to budou tisícové částky. Nejhůř jsou na tom městské hradby v ulici Na Kopanici. Tam sprejeři nechali hned několik vzkazů a vulgárních nápisů, které měří přes čtyři metry a odstranit je nebude snadné. Policisté proto žádají kohokoli, kdo si na místě všiml něčeho podezřelého, aby se jim ozval.

Umělec, nebo vandal? Městské hradby v Chrudimi kdosi vyzdobil obrazy zvířat

03235223.jpeg

Neznámý umělec vyzdobil část chrudimských městských hradeb. Na šedivé masivní zdi se objevili kamzíci, laně a další zvířecí motivy. Autora město nezná a také není úplně jednoduché určit, jestli se dají takto upravené hradby považovat za vandalský kousek, nebo naopak originální umělecké dílo.

Pomalované hradby ale nejsou jediný případ. Posprejované jsou i zděné altány v chrudimském městském parku u výjezdu na Pardubice. Je to mimořádná situace, dříve se ve městě potíže se sprejery řešily jen výjimečně.

V říjnu 2014 například kdosi vyškrabal do špinavé omítky městských hradeb siluety kamzíků. Tehdy se velké části veřejnosti dílo líbilo a oko přimhouřila i chrudimská radnice.

S výtvory sprejerů ale není spokojený ani starosta Chrudimi (ANO) František Pilný. „Odstranění sprejování bude stát nemalé peníze a budeme řešit, jak tomu do budoucna předcházet. Je možné, že do těch inkriminovaných míst dáme i kamery městské policie.“

Neznámí pachatelé poškodili na několika místech v ulici Na Kopanici zeď

Podle šéfa chrudimských strážníků Lukáše Dvořáka je rozšíření kamerového systému proveditelné. Jenže zákoutí u městských hradeb neláká jen sprejery, ale dost často také milence a těm by dohled kamer nemusel být příjemný.

Strážníci to nejdřív zkusí jinak - na riziková místa teď chodí častěji hlídky. Když to nezabere, můžou nastoupit kamery.

Související