Správný zahrádkář si neodpočine ani v lednu. Kontroluje loňskou úrodu a připravuje další

10. leden 2023

Říkáte si, že když v lednu odpočívá zahrada, tak si odpočine i zahrádkář? Otakar Šuhaj ze Žďáru nad Sázavou na Vysočině vás vyvede z omylu. Pořád je co dělat a už teď je třeba myslet na novou sezónu.

„Zkontrolujete, jestli vám zajíci neožrali stromky, jestli se nepustili do košťálovin, které tam zůstaly,“ říká Otakar Šuhaj, který se stará o svou parcelu v zahrádkářské kolonii Stalingrad ve Žďáře nad Sázavou. Pro zahrádku je v zimě nejlepší sněhová pokrývka. Pokud ale sníh stále nepřichází a mrzne, je třeba stromky i rostliny, které zůstaly na záhonech ochránit. Na mráz jsou citlivé například jahody. „Ten mráz zvedne ty kořínky, a ty už se nemají jak uchytit,“ říká zahrádkář, který už kvůli mrazu o jahody přišel. Teď je pečlivě přikrývá chvojím.

Pokud nepřichází sníh, je potřeba rostliny ochránit

Po celou zimu je třeba kontrolovat ovoce a zeleninu, kterou má zahrádkář uloženou ve sklepě a jiných skladech. Jedno nahnilé jablko rádo nakazí ostatní, a to samé platí i o bramborách. „Skladovat jablka s bramborami je problém,“ upozorňuje Otakar Šuhaj. Podle něj je vhodné mít brambory a jablka v oddělených prostorách. V opačném případě by se mohlo stát, že budou jablka cítit po bramborách.

Zelenina ve sklepě

V lednu je také správný čas na kontrolu semínek k jarní setbě. „A podívám se do sklepa, jestli už moc nenaklíčily mečíky nebo kaly,“ dodává zahrádkář, který se specializuje i na květiny.

Spustit audio