Správná a zdravá výživa domácích mazlíčků. Mají se jim krmiva a receptury střídat?

1. únor 2019

Odborník na výživu psů a koček Martin Pučálka byl hostem naší radioporadny. Téma: jak správně připravit a podporovat zdravou stravu pro naše domácí mazlíčky. 

Mají se krmiva a receptury střídat?
Toto je poměrně častá otázka, kterou dostávám od chovatelů. Ještě několik let zpět platilo, že se granule pokud možno vůbec nestřídaly. Když se štěně narodilo, dostalo štěněčí granule. Dle velikosti plemene se mezi 1. a 2.druhým rokem života přešlo na granule pro dospělé psy a ve věku 7 let se přešlo na granule pro seniory. Tento způsob nestřídání krmiv podporovali i veterináři, takže se mezi chovatele poměrně zaběhl.

S výrazným posunem ve složení krmiv se také začalo s racionalizací přístupu k výživě. Přestala platit stará klišé a chovatelé začali více experimentovat. Pokud se experimentování provádí v rozumné míře a vždy s důrazem na to, jak pes prospívá, je ve většině případech prospěšné.

Ideální složení stravy našich domácích mazlíčků

Střídání receptur má pro psa hned dvě zásadní pozitiva - zachovává chuťovou atraktivitu krmiva - přeci jen by asi ani nikdo z nás nechtěl několik let jíst tu stejnou stravu.

Druhou výhodou je výživový přínos - každé maso obsahuje jiné spektrum aminokyselin a každá receptura obsahuje trochu něco jiné - střídáním receptur se zajistí pestrost a přísun širšího spektra dalších látek.

Mezi odborníky v poslední době navíc převládá názor, že pokud je pes dlouhodobě vystavován jednomu druhu bílkovin/masa, může se na tento druh vytvořit alergie. Ať to tak skutečně je nebo není, střídáním receptur s různými druhy masa určitě nic nezkazíte.

03471445.jpeg

Čerstvé maso v granulích pro psy a kočky
Jedním z moderních trendů výroby granulí pro psy a kočky poslední doby je používání čerstvého masa přímo do směsi krmiva, které je použito k extruzi.

Tento způsob má nejen speficifické technické požadavky na výrobní zařízení, ale především je logisticky dosti náročný a zvyšuje potřebu dobré organizace v továrně. Čerstvé maso, které výrobce použije do krmiva, se musí použít do 48 hodin od porážky zvířat. Z tohoto důvodu není používání čerstvého masa v granulích pro psy a kočky zatím ještě příliš rozšířené.

Avšak použití čerstvého masa v granulích má v zásadě pouze pozitiva. Určitě je bezpochyby, že čerstvé maso je optimálním zdrojem bílkovin. Maso nebo spíše směs, která se nejčastěji používá, obsahující zpravidla i vnitřnosti, má celou řadu přirozených látek. Tyto směsi neobsahují žádné vedlejší produkty, takže se kvalitativně jedná o vysoce kvalitní surovinu.

Lada Klokočníková a Martin Pučálka v rozhlasové kavárně

Maso také přirozeně obsahuje dost tuku, který pak už není nutné v takové míře přidávat, takže kromě kvalitních bílkovin přináší čerstvé maso do krmiva také tuky v jejich přirozené formě.

Kromě přínosu výživového má čerstvé maso další klíčovou výhodu - výrazné zvýšení chutnosti krmiva. Díky šťávě, které maso obsahuje, jsou granule chuťově velmi atraktivní. Použití čerstvého masa má tedy samá pozitiva.

Celou radioporadnu s Martinem Pučálkou o zdravé výživě našich domácích mazlíčků si můžete poslechnout v rozhlasovém audio-archivu: 

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.