Spousta výtluků, auta trpí, oprava se odsouvá. Železniční přejezd v Hejčíně pořád čeká na renovaci

27. květen 2022

Loňské jaro, podzim, letošní jaro. To jsou termíny, kdy se dělníci měli pustit do opravy železničního přejezdu v Tomkově ulici v olomoucké městské části Hejčín. Železničáři ale vždy zahájení prací odsunuli, naposledy na říjen letošního roku. Obyvatelé lokality přitom na opravy čekají. Slibují si od nich, že z přejezdu zmizí výtluky.

Čtěte také

„Železniční přejezd U Anči je asi jeden z nejvytíženějších přejezdů v Olomouci vůbec,“ říká předseda komise městské části Hejčín Aleš Vánský, který má před sebou na počítači otevřenou fotku železničního přejezdu v olomoucké Tomkově ulici. Na fotce je červenou značkou označené místo styku kolejí se silnicí.

„Tady jak je beton-asfalt, tak tady dochází k otáčení vozidel, tím pádem je ta vozovka více namáhaná,“ ukazuje. V místě se pravidelně tvoří velké výtluky. „Jet tudy několikrát denně, tak je to o tlumiče a o celkové poškození vozidel. Když se podíváte, v okolí najdete několik poklic. Snažíme se komunikovat se Správou železnic, měla by být nějaká generální oprava, která je neustále odsouvána. Měla být vloni v dubnu, pak na podzim, potom letos v dubnu,“ konstatuje suše Vánský.

Železniční přejezd v olomoucké městské části Hejčín

Železničáři přejezd opravit plánují spolu s rekonstrukcí vlakových zastávek v Hejčíně a ve Smetanových sadech. „Realizace stavby byla dříve zvažovaná ve druhé polovině června, aby se ale minimalizovaly výluky, upřednostnila Správa železnic rekonstrukci zastávek v Hejčíně a na Smetanových sadech letos na podzim souběžně s dalšími investicemi a plánovanými popravami na této regionální trati,“ vysvětluje mluvčí Správy železnic Dušan Gavenda

Nový termín oprav je naplánovaný na polovinu letošního října. „Stavební zásah do železničního přejezdu bude součástí rekonstrukce zastávek Olomouc-Hejčín a Olomouc-Smetanovy sady. Nepůjde o rekonstrukci přejezdu, dojde pouze k rozebrání a opětovnému uložení betonových panelů ve vozovkové části přejezdu a pryžových panelů v jeho chodníkové části,“ dodává Gavenda.

„Stavební zásah do železničního přejezdu bude součástí rekonstrukce zastávek Olomouc-Hejčín a Olomouc-Smetanovy sady.“ 
Mluvčí Správy železnic Dušan Gavenda

Vytíženosti silnice sice tato oprava nepomůže, v místě by už ale díky ní neměly pravidelně vznikat hluboké výtluky.

autor: bas
Spustit audio

Související