Spory kolem údržby silnice v Jihlavě Na Člunku trvají přes deset let

16. prosinec 2018 06:10

Čtvrť Na Člunku je na okraji Jihlavy, silnici tam ale oficiálně město skrze své služby (SMJ) neudržuje. Situace trvá přes deset let.

„Protože mám dvě děti a s kočárkem je to celkem velký problém, hlavně teda teď v zimě, když teda napadlo,“ popisuje aktuální trable s neudržovanou silnicí obyvatelka jihlavského sídliště Na Člunku Kamila Bulantová. Sníh tam komplikuje nejen průjezd autem, problém mají místní i s běžnou chůzí.

Služby města Jihlavy zdejší cesty neprohrnují, protože ani po deseti letech od poslední kolaudace domu tato lokalita nespadá pod město a je v soukromém vlastnictví. Staví se proti tomu obyvatelé ulice Stará cesta. Stížnost už předali na magistrát. Podepsal se pod ni i Jiří Zejda. „Nejsme zařazeni v plánu údržby, přestože platíme s trvalým bydlištěm, platíme daně jako bychom bydleli na náměstí, takže bychom si zasloužili nějaký servis. Snažíme se docílit toho, aby město nebylo nečinný a aby jednalo s developerem.“

Soukromý vlastník

Jiří Zejda je za celé zpracování stížnosti, spolu s jedním z jeho sousedů Romanem Fialou, zodpovědný. Celkem se ale pod ni ale podepsalo více než sto místních obyvatel.

„Co se týká té zimní údržby, tak soukromý vlastník té komunikace dříve službám města platil za zimní údržbu komunikace. V současné době už tak ale nečiní a zimní údržbu zatím není možné poskytovat,“ odmítá vinu magistrátu jeho mluvčí Martin Kukla.

Lokalita Na Člunku měla být součástí Jihlavy už v roce 2007. „Správce komunikací tam ale při té předávce našel množství nedodělků a nedostatků, z nichž některé byly zásadního charakteru, předání byl tedy nucen odmítnout. Ty nedostatky odstraněny nebyly a následně se též několikrát změnila vlastnická struktura projektu,“ dodal mluvčí Kukla.

Český rozhlas oslovil i vlastníka oné komunikace, developerskou společnost, která od svého založení už šestkrát změnila majitele. Vyjádření jsme ale nezískali.

autoři: Tereza Pešoutová , mik
Spustit audio

Související